Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  32/177 >>

Erdélyben turnézott a Fürge Ujjak citerazenekar

25.10.2019 09:15 | Szakál Kinga

   Augusztus végén egy hetet tölthetett a királyrévi Fürge Ujjak Citerazenekar Erdélyben: Kolozsvárott, Magyarbikalon, Zsobokon és Magyarvistán álltak színpadra. A közel egy órás műsorukat a közönség vastapssal jutalmazta.

   Augusztus 17 és 25 között rendezték meg a 10. Kolozsvári Magyar Napokat, amelynek zárónapján, a farkas utcai színpadon álltunk először színpadra Erdélyben. A vásári forgatagban sétáló emberek hamar felkapták a fejüket a nem mindennapi hangszerelésben előadott dalcsokrokra. A közel egy órás előadásunkat vastapssal jutalmazták. Mindenképp szerettük volna bemutatni hazánk dallamait, ezért először egy mátyusföldi dalcsokrot, majd somogyi, galgamenti, rábaközi, őrvidéki dalokat adtunk elő. Itt mutattuk be elsőként a Johann Strauss szerezte Radetzky-marsot, és eljátszottuk a Klapka indulót.

   A következő napokban lehetőségünk volt megnézni a város nevezetességeit. Az idegenvezetőnk és egyben a kiutazásunk fő szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője Kós Katalin, valamint Benkő Levente volt.

   A turné második részében zenekarunk Magyarvistára utazott. Kalotaszeg azonnal megfogja az embert, gyönyörű, érintetlen környezet, ahol az ember úgy érzi, itt is otthon van. Kalotaszeg településeit a fellépések előtt mindig körbejártuk, eljutottunk a tordai sóbányába is, amely a méltán népszerű tordai hasadék mellett a nagy múltú város, Torda fő látnivalója, Erdély egyik legérdekesebb látványossága. Magyarbikalon és Magyarvistán a református templomban és a faluházban adtuk elő repertoárunkat. Zsobokon a Bethesda Gyermekotthon lakóinak zenéltünk. Szavakkal le nem írható érzések kavarogtak bennünk, amikor 48 árva gyermek előtt játszhattunk. A műsor után a gyerekek megnézték, kipróbálták a hangszereket, de nem engedtek el bennünket közös éneklés nélkül sem.  Megható és egyben felemelő érzés volt, amelyet soha nem felejtünk el.

   Az utazás nem jöhetett volna létre a Csemadok helyi alapszervezete, és a sikeresen elbírált, Bethlen Gábor Alap pályázata nélkül. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk és reméljük, hogy Erdély más magyarlakta vidékére is elvihetjük a mi felvidéki kultúránkat.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
Összes cikk ebben a kategóriában  Összes cikk ebben a kategóriában
<<  32/177 >>

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat
EGYETÉRTEK    Elutasítom