logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
+
+
<<  56/217 >>

XIII. Mátyusföldi Fesztivál Nagyfödémesen

12.9.2018 08:03 | Száraz Erzsébet

   Július első hetében, 3-tól 6-ig, immár tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Csemadok Nagyfödémesi Alapszervezete azt a négynapos kulturális rendezvénysorozatot, amely Mátyusföldi Fesztivál néven került be a köztudatba. A szervezők fő célja, hogy a nyári időszakban is igényes szórakozást, művelődési lehetőséget nyújtsanak a község és a környék apraja-nagyjának. A keddtől péntekig tartó kulturális hét folyamán minden nemzedék számára akadt látni-, és élveznivaló.

   A fesztivált szinte minden évben kiállítások megnyitásával indítják útjára. Az idén a szervezők két magyarországi művészt hívtak meg és mutattak be a nagyközönségnek. A mosonmagyaróvári Sárközi Anikó csodálatos női érzékkel nyúlt ecsetéhez, amellyel színektől pompázó diptichon és triptichon képeket alkotott. A tárlat anyaga egy nő benső rezdüléseinek, a világ finom lüktetésének festészetbe komponált szonettjeit mutatta be.

   A másik festőművész Veszprémből érkezett. Alkotásai szöges ellentétben álltak az első kiállítás anyagával. Debreczeny Zoltán groteszk festményei ahhoz segítették hozzá a látogatókat, hogy képesek legyenek nevetni a világon, hogy közelebb kerüljenek az irónia és az önirónia nemes művészetéhez. Képei könnyedek, fanyarak és ízesek, de egyben gondolkodásra késztetők voltak.

   A megnyitók után került sor Száraz Pál – A sah drágakövei című könyvének bemutatójára, amelyre valóban szépszámú irodalom barát volt kíváncsi. Az író beszélgetőtársa Ákody Zsuzsa csabrendeki írónő volt.

   A második napon este a község kulturális emlékhelyére, a Kálvária udvarára invitálták a nagyközönséget. A szervezők kihasználva a helyszín rendkívül jó akusztikáját, évről évre színvonalas komolyzenei és énekkari hangversenyeket tartanak. Az idén egy kicsit más zsánernek adtak otthont. „Tiszta szívvel” volt a címe annak a koncertnek, amelynek szereplői a jól ismert és közkedvelt trió tagjai – Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid voltak. A szervezők nagy örömére a valóban sikeres esten közel 500-an élvezték a csodálatos koncertet, s a végén állva, vastapssal köszönték meg a produkciót. A már említett jó akusztikának köszönhetően, szinte az egész községben hallani lehetett az innen szálló dallamokat.

   Július 5-én, csütörtökön a több mint százesztendős tájház udvarán régi mesterségekkel, kézműves-foglalkozásokkal kemencében sült finomságokkal ismerkedhettek meg az idelátogatók. A jó hangulathoz hozzájárult az Aranyeső Nyugdíjasklub éneklőcsoportjának, a magyar iskola néptánccsoportjának, a csabrendeki Kid Dance tánccsoport, valamint a fiatalabb generációt képviselő Szalai Tamás szereplése.

   A fesztivál zárónapján délelőtt a gyermekek számára a helyi Borsos Mihály Alapiskola pedagógusai szerveztek egy mese délelőttöt, hogy a legkisebbek is részesei legyenek a fesztiválnak.

   Délután „Hazahív a harangszó” címmel került sor az 1947/48-ban kitelepített Nagyfödémesiek és leszármazottaik fogadására.

   Az esti műsorban, amelyre már a felhőtlen szórakozás volt jellemző, elsőként a helyi magyar óvoda és magyar iskola tanulói mutatkoztak be – „Mi is itt vagyunk” címmel. Majd a magyarországi testvértelepülésről, Csabrendekről érkezett tánccsoport tagjai invitálták táncra a nézőket. A Mátyusföldi Fesztiválok elengedhetetlen része a népművészeti műsorok. Az idén is kedves színfoltja volt a rendezvénynek a Nádszegi Nádos és Kis Nádos néptánccsoportok fellépése. Örökzöld slágerekkel mutatkoztak be és arattak sikert a Királyrévi Arcok Énekegyüttes tagjai. Az est egyik legvártabb produkciója a Tihanyi Vándorszínpad művészeinek „Nosztalgia show” című műsora volt, amelyben a magyar nóták, operett részletek és népszerű dallamok váltották egymást.

   Az egész fesztivál érdekessége, hogy a belépés minden rendezvényre ingyenes.

   A fesztivált anyagilag a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága – a Bethlen Gábor Alap, Nagyszombat Megye és Nagyfödémes község támogatta.  Nagy köszönet illeti a szépszámú közönséget, a lelkes, önkéntes segítőket, a Csemadok tagjait és az iskola pedagógusait is, akik nélkül a rendezvény nem jöhetett volna létre.


Fotók: Németh Tibor
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  56/217 >>Támogatók – Partnerek


Menü
+
+
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ