logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  348/417 >>

XII. Mátyusföldi Fesztivál Nagyfödémesen

18.9.2017 21:59 | Szárazné Manczal Erzsébet 

   A CSEMADOK Nagyfödémesi Alapszervezete az idén immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg többnapos rendezvénysorozatát, amely Mátyusföldi Fesztivál néven került be község kulturális életébe, s melynek célja, hogy négy napon keresztül a legszélesebb tömegek kultúra iránti igényét kielégítsék.

   A fesztivál július 4-én három kiállítás megnyitójával kezdődött. Az első kiállításon a testvértelepülésről, Jánossomorjáról érkezett festőnő, Glázer Kozma Edit festményeit nézhették meg az érdeklődők, melynek a „Jánossomorja fényei” címet adta. A másik kiállításon a másik testvérközségből, Csabrendekről érkezett képzőművész, Turcsi Bernadett „Álmok színes mozaikokból” címmel bemutatott alkotásait csodálhatták meg. A harmadik kiállítás, amely a szomszéd községben élő és alkotó fényképész Görföl Jenő „Szegények bibliája” című tárlata volt, már kapcsolódott a megnyitót követő könyvbemutatóhoz. A megnyitót a jánossomorjai Rizikó Faktor együttes szereplése tette hangulatosabbá.

   Ezt követően került sor a már említetett vetítéssel egybekötött könyvbemutatóra, amelyen Görföl Jenő és Kovács László történész közös alkotásával a „Biblia pauperum – Szegények bibliája” című könyvvel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

   A fesztivál második napján, július 5-én a több mint százéves tájház udvarán régi mesterségekkel, kézműves-foglalkozásokkal és gazdag népművészeti műsorral folytatódott a fesztivál. A foglalkozásokat a jánossomorjai Szilágyi és az alsószelii Szomolai házaspár vezették. Az idelátogatók megismerkedhettek a kemencében készült ételekkel is. Nagy sikere volt a kemencés lángosnak, de mindenki megkóstolhatta a „hamuban sült pogácsát”, a perecet és a finom mákos és diós kiflicskét, a nagyfödémesi marhagulyást és a disznótoros káposztát is. A jó hangulathoz hozzájárult a helyi Aranyeső Nyugdíjasklub éneklőcsoportja, a kismácsédi Gyékényes néptánccsoport, a csabrendeki KID DANCE tánccsoport, Lakatos István cimbalmos és Szalai Tamás ifjú zenész - énekes fellépése is.

   A harmadik nap estéjén a rendívül méltó környezetbe, a Kálvária udvarára invitálták a szervezők a nagyközönséget, ahol az Acapella For You együttes mutatta be csodálatos műsorát „Aki énekel, az kétszer imádkozik” címmel. A szívet-lelket melengető hangversenyt hosszan tartó vastapssal köszönte meg a hálás közönség.

   A fesztivál utolsó napját már a felhőtlen szórakozás jellemezte. A kora esti órákban mesedélutánnal kedveskedtek a legkisebbeknek a szervezők, melynek főszereplői a mesemondó fesztiválok sikeres szereplői, Stósz Dorina és Csiba Márió, a helyi magyar iskola két kis diákja voltak. Előadásukat kézműves foglalkozások követték, amelyet a Csemadok fiatal tagjai vezettek.

   Ezt követően a somorjai Kis Csali néptáncegyüttes önfeledt táncát és játékát láthattuk a szabadtéri színpadon. Utánuk a csabredneki KID DANCE táncegyüttes műsora következett. Az operett világába a Magnólia Trió – Slezák Erika, Csemez Anikó és Cséfalvay Zsolt - műsora kalauzolt el bennünket.

   A Komáromi Jókai Színház művészei Benes Ildikó és Pőthe István „Nevessünk, daloljunk” címmel mutatta be szórakozató műsorát.

   A rendezvénysorozat minden bizonnyal legvonzóbb műsora a népszerű rockénekes, Kovács Koppány „Egy cowboy élete” című koncertje volt, amely pontot tett az idei fesztivál végére.

   A fesztivál a Szlovák Kormány Nemzetiségi Főosztálya, Nagyszombat Megye a Bethlen Gábor Alap és Nagyfödémes Község támogatásával valósult meg.


Fotók: Németh Tibor
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  348/417 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat