logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  144/498 >>

V. Országos Szent István Király Ünnepség, Deáki

27.9.2021 09:42

   A deáki Nagyboldogasszony római katolikus templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődött az immár 5. alkalommal megrendezett országos ünnepség. A nap további részében előadásokra és az országalapító király deáki emlékművének megkoszorúzása került sor. A megemlékezés szervezői a Csemadok Országos Tanácsa, Galántai Járási Bizottsága és Deáki Alapszervezete voltak.

   A misét Tóth László, püspöki helynök, kanonok celebrálta. Beszédében kiemelte, hogy kettős ünnep ez az esemény Deáki számára, hiszen nagy királyunkra való emlékezés és tiszteletadás mellett a község első említésének idejére is emlékezünk, a Pannonhalmi Apátság Alapítóleveléből tudjuk, hogy a falut és vidékét 1020 évvel ezelőtt adományozta István király a bencéseknek.

   Édes Ákos református lelkész a hűség fogalmával is foglalkozott. Kiemelte: Minden emberi hivatás vagy pozíció… megköveteli a feltétlen odaadás és hűséget. Mert népet kormányozni, gyógyítani, tanítani, lelkeket táplálni, családról gondoskodni olyan szolgálatot jelent, amit csak hűséggel szabad és érdemes végezni. … Amikor Isten iránti engedelmességre törekszik egy ország első embere, az áldást hoz az egész népre.

   Az ökomenikus istentiszteletet követően Paterka Pál régész előadását hallgathatta meg a közel kétszáz főnyi érdeklődő közönség Deáki kincsesládája címmel. Elmondta, hogy a 2018-ban végzett kutatások eredményei alapján feltételezhető, hogy a templom közvetlen közelében egy régi bencés kolostor, illetve egy római épület romjait takarja a föld. Minderre csak egy széleskörű, alapos régészeti ásatás adhat választ. Az előadás után Hajdú Irén, a deáki templom gondnoka vezette körbe az érdeklődőket az ősi templomban. Előadásában a templom építészeti különlegességeiről, a freskók eredetéről, a bencések szellemi és gazdasági ténykedéséről beszélt.

   Az országos rendezvény az országalapító király emlékművénél folytatódott, ahol Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, Szent István nemcsak új országot alapított, hanem új rendet is teremtett a Kárpát-medencében. Olyan rendet, amely szerint még ma is élünk.

   A nagy király előtt tisztelegve társadalmi szervezeteink és politikai pártjaink országos képviselői, valamint megyei és helyi önkormányzataink vezetői helyezték el koszorúikat az országalapító király deáki emlékművének talpazatára. Közreműködött a Csemadok Deáki Alapszervezetének Nefelejcs énekkara.

   Az országos emlékünnepély a Himnusz eléneklésével ért véget.

-szl-

 

MISSA MISSIO

   Szarka Tamás Ünnepi koncertje Deákin

   Nem az Országos Szent István Király Ünnepség részeként, mégis kötődve ehhez, augusztus 22-én egy feledhetetlen ünnepi koncertre is sor került a deáki Nagyboldogasszony templomban. Az MKP rendezte zenei esemény megnyitásaként Forró Krisztián elnök mondott beszédet.

   Beszédében előbb Szent István király tetteit méltatta, majd a felvidéki magyarság megpróbáltatásairól szólt. Az összefogás jelentőségét így foglalta össze: Anyaországunk megmutatta, hogy nekünk, külhonba szakadt magyaroknak fontos támaszunk, de elsősorban magunkra kell támaszkodnunk. Szent István ezer évvel ezelőtt a Szent Korona alatt egyesítette nemzetét. A példa ott van előttünk. Egyesülnünk kell, ha azt akarjuk, hogy gyermekeink, unokáink magyarnak maradjanak szülőföldjükön.

   A Missa Missio Szarka Tamás, Kossuth-díjas művész alkotása Szent Istvánnak állít emléket. A zenész elmondta, nagy öröm számukra, hogy az ősi keresztény templomban, telt ház előtt adhatják elő a zeneművet, amely a hit erejét hivatott erősíteni, és amely többször felcsendült már több európai város templomában. A közönség állva tapsolta meg Szarka Tamást és zenekarát, valamint a közreműködő komáromi leánykart.

   Az ünnepi rendezvény a már himnuszként ismert Kézfogás című dal, és a Himnusz eléneklésével ért véget.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  144/498 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat