logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  41/262 >>

Nemzetközivé nőtt a deáki borverseny

16.5.2019 13:49 | Gaál László

   Fehér, vörös, rosé – XXII. évfolyam

   Március 9-én immár 22-dik alkalommal rendezték meg Deákin a helyi borversenyt. A rendezvény mostanra nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen a helyi és környékbeli borászok mellett két magyarországi testvérközség, Karád és Kakasd borkészítői is beneveztek a versenybe. Ráadásul a borkóstoló vendégek között az erdélyi testvértelepülés, Csíkfalva képviselői is ott voltak.  

   Amint azt a főszervező Varga Ernőtől, a helyi kiskertész-szervezet titkárától megtudtuk, huszonkét éve egy baráti meghívás alapján indult útjára a deáki borversenyek sorozata. „Akkor Negyeden már vagy tíz éve rendeztek borversenyt, és a Takács Endre bácsi ottani barátai vettek rá, hogy mi is vegyünk részt. El is mentünk, és amikor láttuk, hogyan zajlik a verseny, azt mondtuk, miért ne tudnánk mi is ilyet szervezni. Azóta minden évben Deákin is megszervezzük a borversenyt.” Az első éven csak deáki bortermelők versengtek, kb. 15 borfajtával, később negyedi és peredi borászok részvételével zajlottak a versenyek, és abban az időben előfordult, hogy száznál több bort is értékeltek. Később az értékeléssel kapcsolatos nézetkülönbségek miatt ez az együttműködés megszűnt, és ismét csak „deáki” lett a borverseny. Öt-hat évvel ezelőtt aztán nemzetközi szál is belefonódott, mégpedig Deáki magyarországi testvértelepülése, Karád révén. A deáki kiskertészek régóta nagyon jó kapcsolatokat ápoltak a karádiakkal, és az ő meghívásukra öt éve a deáki borászok is részt vettek a karádi borversenyen.  Azóta „vica-versa” a deákiak is meghívják a karádiakat az itteni megmérettetésre. Két évvel később a másik magyarországi testvértelepülés, Kakasd borászai is beléptek a versengésbe, s mára úgy alakult, hogy minden évben más-más településen tartanak „nemzetközi” borversenyt, ahová a másik két község borászait is meghívják.  Amikor Karádra vagy Kakasdra esik a „rendezés joga” a deákiak azon az éven is megtartják a saját helybeli borversenyüket. Idén azonban rajtuk volt a rendezés sora, és hogy még nemzetközibb legyen a rendezvény, Deáki erdélyi testvértelepülése, Csíkfalva küldöttei is részt vettek. Igaz, ők borral nem neveztek be a versenybe, azt csak kóstolni jöttek, viszont nagyon aktívan részt vettek a versenyt megelőző kultúrműsorban, hiszen annak fő attrakciója a csíkfalvai férfi éneklőkórus fellépése volt. Azt megelőzően a helybeli Bukovsky Dorottya témához illő versmondását élvezhette a közönség.

   Az évek folyamán az értékelés rendszere is változott. Elejétől kezdve kétféle értékelés van, szakmai zsűri és közönség zsűri is értékel, de míg a kezdetekben a sorrend eldöntésében a szakmai zsűri véleményét nem vették figyelembe, idén már éppen a szakmai zsűri értékelése alapján állapították meg a nyerteseket illetve a sorrendet. Amellett a közönség is véleményt mondhatott. Mindenki, aki befizetett a részvételre, a vacsora mellé egy értékelő lapot is kapott, amelyen pontszámokkal fejezheti ki az egyes bormintákról alkotott véleményét. Szín, illat, íz és összhatás értékelhető öt-öt ponttal, vagyis egy bor összesen 20 pontot szerezhet. A bormintát a közönségnek csinos középiskolás lányok töltögették. A szakmai zsűrit pedig a karádi Katona Ferenc és Szekér István, a kakasdi Kozma Csaba és a deáki Hajdú György alkotta. Fehérbor kategóriában 32, vörösborból 15, roséból pedig 10 féle bort kóstoltak. Fehérbor kategóriában az első és a harmadik helyen Szőcs Károly, a másodikon Lencse János bora végzett. Vörösbor kategóriában az első két helyet Molnár Gábor, a harmadikat Kozma Csaba szerezte meg, a roséborok dobogós helyei: 1. Kolafatics Jánosné, 2. Molnár Gábor, 3. Csősz Béla.

   Aki nem nyert díjat, annak sem kellett szomorkodnia, hiszen a jó hangulathoz a dunaszerdahelyi-járásbeli Mezei Ernő és cigányzenekara szolgáltatta a zenét, de a bandához a deáki Varga Lajos is csatlakozott hegedűjével.

   A jó hangulatú rendezvényt a kiskertészek a községi önkormányzattal közösen szervezték, Nyitra Megye Önkormányzatának anyagi támogatásával.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  41/262 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat