logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  86/301 >>

Nagyfödémesen is megemlékeztünk a dicső márciusi napokról

13.4.2019 13:00 | Száraz Erzsébet

   „Magyarnak lenni szív és emlékezés”

   Nagyfödémesen immár harminc éve minden évben ünnepélyes keretek között emlékezünk meg az 1848-49-es magyar szabadságharcról, s annak hőseiről. Az idén a dicső napok 171. évfordulóját március 17-én köszöntöttük.

   A rendezvénysorozat hagyományosan emlékező szentmisével kezdődött a római katolikus templomban. Utána a kultúrházban folytatódott a megemlékezés.  Ünnepi beszédet Gőgh Ferenc, községünk polgármestere mondott, melyben többek között kiemelte: „A szabadságharc hősei megértették, hogy a haza ott van, ahol az emberek szeretik azt a helyet, ahol, élnek. Ahová tartozunk, s ami hozzánk tartozik. Ahol az emberek nem vágynak világgá, vagy ha mégis, akkor tudják, hogy idővel majd biztosan visszatérnek. Nem áhítozzák a másét, nem hódolnak be távoli, gazdag hatalmak imádatának. Haza ott van, ahol sok-sok emberöltő óta ugyanazon a nyelven szólítjuk meg egymást, meséljük a mesét és éljük meg mindennapjainkat. Kívánom, hogy a falunk közössége tudjon mindig békében és egyetértésben ünnepelni, adjon hozzá erőt a magyar ősök tisztelete.”

   Utána a Borsos Mihály Alapiskola irodalmi színpada mutatta be a „Magyarnak lenni szív és emlékezés” című színpadi produkcióját, amelyet Forró Dániel pedagógus rendezett. A csodálatos összeállítás új felfogásban és fiatalos lendülettel mutatta be, hogy mit jelent a mai kor emberének, elsősorban a fiataloknak a magyarságtudat, az anyanyelv és kulturális értékeink megőrzése. Gondolom, mondanom sem kell, hogy az ifjú szereplők ismét nagy sikert arattak fellépésükkel. A diákok teljesítményét, állva, vastapssal köszönte meg a szépszámú közönség, amely a vasárnapi délelőtti órák ellenére is megtöltötte a kultúrház nagytermét. Újra elgondolkodtatott bennünket a tény, hogy ha ebben a korban ilyen átéléssel tudnak beszélni hovatartozásukról a gyerekek, miért van az, hogy többen közülük néhány év múlva elfelejtik gyökereiket, elfelejtik honnan indultak, hová tartoznak.

   A szívet és lelket melengető műsort követően az ünneplők a temetőbe vonultak, hogy leróják kegyeletüket az 1848/49-es forradalom két résztvevője, Méhes Károly, honvédhuszár százados és Takács János, honvéd sírhalmánál, és a fúvószenekar kíséretében elhelyezzék a megemlékezés koszorúit.

   Koszorút helyeztek el Nagyfödémes Község, az MKP JB és helyi szervezete, a Híd Párt járási szervezete, a Csemadok TV és helyi szervezete, a Borsos Mihály Alapiskola, a Meseország Óvoda és a helyi tűzoltók képviselői.


Foto: Németh Tibor
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  86/301 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat