logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  408/484 >>

Kodály-emléktáblát avattak Nagyszombatban

17.10.2017 21:22 | Tóth Klára, Felvidék.ma

   A nagy zeneszerző és kiváló zenepedagógus születésének 135., halálának 50. évfordulója alkalmából emléktábla került hajdani diáktársa, Mikuláš Schneider-Trnavský házának kapualjába. Az épület ma a Zene Háza Nagyszombatban.

   Az esemény egyik kiemelt rendezvénye a Kodály emlékévnek – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Mézes Rudolf, a Csemadok országos alelnöke. Elmondta, Józsa Mónika kezdeményezésére tavaly nyáron íródott meg az első kérvény az emléktábla elhelyezésére. A Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a Magyar Kodály Társaság és a Csemadok közös erőfeszítéséhez azonnal csatlakozott a Nagyszombati Megyei Önkormányzat MKP-frakciója, Berényi József megyei alelnökkel az élen. A Tibor Mikuš, Nagyszombat Megye Önkormányzata elnöke védnöksége alatt zajló rendezvény szervezésébe a megyei önkormányzat mellett a Nagyszombati Nyugat-szlovákiai Múzeum, Nagyszombat városa és a Mikuláš Schneider-Trnavský Társaság is bekapcsolódott.

   Feldolgozta a magyarok és a szlovákok őseinek örökségét is

   Az esemény alkalmából a Zene Házában Kodály Zoltán és Mikuláš-Schneider Trnavský életútját és munkásságát bemutató kiállítás nyílt a Galántai Honismereti Múzeum anyagából. A Zenepavilon könyvtárában megtartott nyitóünnepségen Tibor Mikuš, a megye elnöke kiemelte: Kodály Zoltán személyében olyan emberre emlékezünk, aki feldolgozta a magyarok és a szlovákok őseinek örökségét is.

   Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke örömét fejezte ki, hogy Galánta után Nagyszombatban is emlékeznek Kodály Zoltánra, aki nemcsak kiváló zeneszerző és pedagógus volt, hanem emberileg is kiemelkedő személyiség: a két világháború közötti időszakban, a világháború alatt és a Rákosi rendszerben sem hódolt be a szélsőségeknek. Ladislav Burlas zenetudós, pedagógus, Kodály egykori tanítványa is méltatta a világhírű zeneszerző munkásságát.

   Az emléktáblát Tibor Mikuš és Berényi József, Nagyszombat megye elnöke és alelnöke leplezték le.

   Újra felcsendültek a Kodály-dalok

   Az emléktábla átadását követően ünnepi hangversenyre került sor a Marianum koncerttermében, a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana Nagyok Kórusának, a nagyszombati Cantica (Z)nova Vegyeskar, a galántai Kodály String Trio, Rajk Judit, Klézli János, Madarász Éva, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete művésztanárainak, valamint a Kodály Zoltán Daloskör közreműködésével.

   Ebben a koncertteremben hangzott el a D-moll nyitány 1898-ban, Kodály első hivatalosan bemutatott darabja, és valószínűleg az épület falai az azóta eltelt időszakban nem hallottak Kodály-zenét.

   Józsa Mónika, az emléktábla-állítás kezdeményezője portálunknak elmondta: Kodály emléktáblájának felavatásával egy régi álom vált valóra. Mindig sajnálta, hogy Nagyszombat polgárai nem tudják, hogy a városukban élt évekig egy jelentős, világhírű személyiség. Hiányérzete növekedett, mikor a Kodály felvidéki kapcsolatairól szóló disszertációs munkájához végzett kutatások további új, értékes információkkal szolgáltak a zeneszerző Nagyszombathoz fűződő történetét, munkásságát illetően. Ekkor vetette fel az emléktábla ötletét és indította el a kérelmező levelet, melyhez hamarosan támogatókat is talált és így teljesült az a kívánság, hogy Kodály Zoltán Nagyszombatban töltött éveire emléktábla emlékeztet a városban.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  408/484 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat