logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  2/444 >>

Hagyományos disznóölés

24.1.2023 20:30 | Mészáros Magdolna

   Ki ne emlékezne szívesen a régi disznóölésekre, amikor a hajnali sötétben éles visításra ébredt a ház népe, vagyis mi, gyerekek. Igen, disznóvágás volt, a ropogó hóban toporogva figyeltük, hogyan perzselik a malackát, s hogyan mossák, tisztítják. A nyári konyhában pedig készült a sok finomság…

   Nos, ennek - főleg az adventi időszakban szokásos - eseménynek a hangulatát szerettük volna visszahozni, amikor elhatároztuk a hagyományos disznóölés megvalósítását. Persze a mai világban ez már kevésbé hasonlít az eredetihez, hiszen már alig nevel valaki otthon malacot. Tehát megrendeltük a disznót egy neveldében, ahol igazolást is adtak hozzá. Megszerveztük a böllért, a segítőket, a helyet biztosítottuk és az egyéb hozzávalókat. Egy dolgot nem tudtunk megoldani, az időjárást, nemhogy hó, de fagy sem volt, sőt egész délután és éjjel esett az eső.

   Azért délben fogtunk hozzá, hogy az iskolások hazamenet még megnézhessék, milyen a perzselés, habár mi már gázzal végeztük, nem kézi perzselővel. Az esőben nem jött el senki a megnézésre. A munka bizony eléggé fárasztó volt, az átázott ruhában nehéz volt dolgozni. De a csapat tagjai derekasan helyt álltak. A konyhában is szorgalmasan folyt a főzés, nem hiányzott a keszőcés lepény sem. Elkészült a hurka, a tokaszalonna, a kása, a disznósajt, majd másnap a kolbász és a zsír. Vacsorára orjaleves és főtt hús, ill. disznótoros káposzta és friss pecsenye került az asztalra. Mindenki örömmel fogyasztotta a megérdemelt vacsorát.

   A Csemadok Felsőszeli Alapszervezete ezen eseménnyel a régi ölések hangulatát kívánta elővarázsolni, illetve a közös munka örömét éltetni. Ez az elképzelés részben sikerült is. Ezúton is köszönet minden egyes segítőnek, a vezetőségnek, az énekkar, a citerazenekar és a tánckar tagjainak odaadó munkájukért.

   Reméljük, hogy a jövőben a közösségi együttműködés tovább fog erősödni és újabb ötletekkel gazdagítják a falu népének dolgos hétköznapjait.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  2/444 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat