logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  34/498 >>

Deáki alapiskolások erdélyi tanulmányútja

4.7.2023 14:43 | Száz Éva igazgató

   A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének köszönhetően iskolánk 14 felsőtagozatos tanulója vett részt A Kárpát-medence magyarlakta területeinek megismerése elnevezésű tanulmányúton, április 28. és május 2. között, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Határtalanul pályázata jóvoltából.

   A hosszú és fáradságos út Erdélybe vezetett, de a program feledtette az utazás fáradalmait. A második napon megtekinthettük Tamási Áron szülőházát és síremlékét Farkaslakán, majd szemtanúi lehettünk, hogyan dolgozzák fel a kibányászott sótömböket. A parajdi sóbánya 120 méteres mélységébe autóbusszal vittek le bennünket. A hatalmas termekben különféle szabadidős foglalkozásokon vettünk részt, hogy az aktivitásoknak köszönhetően mélyebben szívhassuk le a gyógyító sós levegőt. Ezután szétnézhettünk és vásárolhattunk a korondi vásárban.

   Székelyudvarhelyen, a szoborparkban Erdély történelmének jeles alakjai mellszobrainál hallgathattuk idegenvezetőnk előadását.

   A harmadik nap megtekintettük a zeteváraljai víztározót, és láttuk az újfalvi kőfejtőt is. Ezután egy szép sétát tehettünk a Békás-szoroson keresztül, megismerkedtünk a Gyilkos-tó kialakulásával, történetével.

   A negyedik napon Szentegyházáról traktorral utaztunk a Hargitára, elérve a 12 km-re levő Madaras-csúcsot, az esti táncházban pedig moldvai táncokat tanultunk.

   Az ötödik napon, úton hazafelé, megálltunk Székelykeresztúron, Petőfi körtefájánál, ahol utoljára szavalta el az Egy gondolat bánt engemet - című versét.  Fehéregyházán megtekintettük Petőfi Sándor emlékművét. Itt látták utoljára a költőt, ahogy fehér ingben, a dombról lefelé menekül Brassó irányba az orosz csapatok elől.

   Utolsó állomásunk a közeli Segesvár volt, ahol megtekintettük a vár környékét, és láthattuk Vlad Drakula gróf szülőházát is.

   Nagyon tartalmas, szép, élményekben gazdag tanulmányúton vehettünk részt, ahol új barátságok kötődtek. Reméljük, máskor is lesz alkalmunk részt venni egy ilyen csodálatos kiránduláson!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  34/498 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat