logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  17/301 >>

20 éves jubileum Negyeden

16.2.2020 19:49 | Mgr. Krommel Gabriella, iskolaigazgató

   „Tánc közben varázslat vesz körül. Minden összeáll. A világot pedig harmónia uralja. És egyetlen tökéletes pillanatig minden porcikáddal azt érzed, hogy élsz.”

   A Negyedi Pongrácz Ágoston Alapiskola mellett működő néptáncsoport 2000 januárjában alakult az iskola fennállásának 50. évfordulója tiszteletére. Vezetője Mgr. Udvaros Krisztina.

   A csoport tagjai kezdetben szakkör keretében dolgoztak. A nagy érdeklődés miatt 2010-től két csoportra kellett osztani a tanulókat: kicsikre és  nagyokra. Majd 2015-től már 3 csoportra bővült a táncoktatás. A kicsiket Mgr. Varga Mária vette a szárnyai alá, míg a két felsőtagozatos csoporttal továbbra is Mgr. Udvaros Krisztina foglalkozik. Repertoárjukban helyi jellegű mátyusföldi népi gyermejátékok, polgári táncok, pásztortánc, nyugat-dunántúli ugrósok szerepelnek. A sok fellépésre való meghívás a népviseletek felújítására késztetett. Pályázatok segítségével régi jó barátnőnk és kollégánk, Mgr. Szarka Zsuzsa segítségét kértük, hogy a falu zászlajának színeit felhasználva készítse el az új kosztümöket. 2015-ben ez sikeresen megvalósult.

   Azóta rendszeresen magunkra öltjük nemcsak iskolai rendezvényeken, tanévnyitókon, karácsonyi ünnepségeken, de a falunapokon, hagyományőrző-esteken, és a Csemadok rendezvényein. Néptánccsoportunk már külföldön is bemutatkozott. 2018-ban meghívást kaptunk Magyarországra, testvértelepülésünkre Bólyba, hogy az ottani rendezvényen is bemutathassuk táncainkat. Fellépésünket fergeteges taps kísérte.

   A tánccsoport tagjainak száma évről évre növekszik, nagy büszkeségünkre. Új források segítségével népviseletünket is gazdagítani tudjuk egyedi darabokkal. Örömmel vettük a negyedi Csemadok ifjú tagjainak felkérését is, akik az alapiskola befejezése után is táncolni szeretnének. Ezek a fiatalok szívügyüknek tartják a helyi szokások megőrzését, a hagyományok folytatását, kultúránk ápolását, melyhez természetesen szívesen hozzájárulunk.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  17/301 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat