logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  26/398 >>

Zene s a rock - Treff-Blokk

25.10.2022 15:14 | eReS

   A profi előadóknál a koncertturnék megszervezése sokszor évekre előre történik. A menedzserek dolgoznak az időpontok, helyszínek egyeztetésén. Az amatőr zenekaroknál a turné a város vendéglátóipari létesítményeinek hétvégi végigzenélését jelenti. Faluhelyen pedig a kocsmák közös végigjárását a zenekartagokkal.  A nyolcvanas években nagy dolog volt már csak az a tény is, hogy valaki külföldön zenélt. Pláne amatőr rockzenekaroknál. A mátyusföldi Treffel sem volt ez másképp. Hiába volt a környék legmenőbb bandája, kijutni az országhatáron túl játszani szinte lehetetlen volt. Ma már nem nagyon hihető, de akkoriban dolgozni, pénzt keresni külföldön nem lehetett engedély nélkül. Ez is a szocializmus egyik nagy vívmánya volt.

 

 

   A Treffnek ennek ellenére sikerült 1982 júliusában, a főszezonban eljutnia Siófokra, és egy teljes hétvégén zenélni a valamikori Omnia Kávészalonban, a Balatonnál. Valamelyikünk járt előtte Siófokon, és a jól menő kávéház zenészeivel összebarátkozva felvettük a kapcsolatot. Szó szót követett és a legnagyobb titokban megegyeztünk a „csereakcióban“. A Treff lejátszik egy hétvégét a Balatonnál, a Blokk /így hívták a zenekart/ pedig eljön a Felvidékre, hozzánk, egy másik hétvégére, amikor vége lesz a főszezonnak.

   Beültünk tehát az 1203-ba és Simcába és irány a Balaton. A komáromi vámellenőrzésénél a Vermona orgonára ráfogtuk, hogy koffer és ruhák vannak benne. Szerencsére nem nyitatta ki a vámos. A gitárok meg a tűz mellett a „munkásmozgalmi“ dalok elénekléséhez kellenek. Mind a két gitár tokban volt, így nem fogott gyanút a határőr. Csak mi izgultunk azon, mit mondunk majd, hogyan szólal meg az elektromos szólógitár meg a basszus a tóparton.

   A Blokk zenekar fölszerelésén játszottunk a kávéház „kirakatában“ a tér felé. Éjfélkor, a csendrendelet végett, a zenekar befordult a beltér felé, mögöttünk behúzták az húzós ajtót, és a szolidabb dalokkal megjátszottuk a kulturált éjszakai rockzenekart. A banda nagyobbik része a sóstói kempingben sátorozott. Ketten kényelmesen a Blokk zenekar egyik tagjánál aludtunk. A balatoni fürdés után este újra játszottunk. Kint is, bent is. Mire harmadnapra eljutott a hír a közrendészethez, hogy külföldiek játszanak az Omniában, már úton voltunk hazafelé. Nem volt már kit igazoltatni, számonkérni a munkavállalói engedélyt. A Treffnek ez jó buli volt. Belefért a balatonlellei kirándulás, a Karthágó koncert és a siófoki csajok is.

   Még ugyanaz év októberében meghívtuk a Blokk zenekart hozzánk. Játszottak Vízkeleten és Taksonyon, a Treff buliján. A hangosítást biztosítottuk, a hangszereiket sikerült nekik is átcsempészni a határon. Ők is jól érezték magukat. A felvidéki közönségnek mindenestre tetszett a siófoki Blokk. 1982-ben huszonévesen, egymásra talált a két zenekar. Remélem Szabó Béla zenekarvezető még ma is zenél valahol a Siófoki éjszakában.

   Az egyik képen a kirakatzenélés, a másikon a Treff és Blokk zenekar közösen. Az egyenruhások a Blokk.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  26/398 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat