logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  241/456 >>

Zene s a rock - Requiem

30.11.2020 20:17 | eReS

   A zenészek ugyanolyan halandó emberek, mint bárki más. Halhatatlanságuk csak bennünk, velünk él tovább. Még emlékezünk az utolsó fellépésükre, még élnek a dalok. Mindenkit megrendített 1980-ban a Beatles tag John Lennon erőszakos halála. A zenekar így soha többé nem állhatott össze, de a dalok ma is élnek, és velük itt van John Lennon is.

   A requiem gyászmise az emberért, aki meghalt. Mozart Requiemje az egyik legismertebb és talán a legremekebb komolyzenei mű erre a témára. A szerző halála napjáig dolgozott rajta. Nem fejezte be. Belehalt 1791-ben. A zene kisebb fajsúlyú ágában a rockban is vannak időtálló, felejthetetlen dalok azok emlékére, akik itt hagyták e földi létet. Ki ne ismerné ezeket a sorokat: „...Mondj egy dalt azokért, akik nincsenek itt ! ... “/LGT/, „...Kiknek őrizgetjük szellemét. Mindazokért egy-egy gyertya égjen... “/V’Moto-Rock/,  „...Egyszer véget ér a lázas ifjúság, egyszer nélkülünk megy a vonat tovább...“ /Máté Peter/. A Karthágó együttes Requiem című dala a legismertebb. Egy koncert után nem ért haza többé az, akiről a dal szól, mert: „...Elindult a fiú a fények útján . ...a  lány még most is várja talán... “. Ezt a dalt a Treff zenekarban sokszor játszottuk, a legtöbbször kérésre. Megkért valaki a közönségből, hogy játszuk el elhunyt anyja, apja, testvére emlékére. Számunkra a legdöbbenetesebb az volt, amikor egyszer egy rajongónk kérésének tettünk eleget. A barátja még az előző héten velünk volt. A buli ilyenkor egy pillanatra megállt, a zaj elült, csak a dal szólt és a félhomályban világítottak az öngyújtók, gyufák és gyertyák lángjai.

   Ha most nem tudunk kimenni a temetőbe, hogy virágot vigyünk mindenkinek, aki fontos volt az életünkben, hallgassunk meg egy dalt, gondoljunk rájuk! Biztos elmondanák azt, amit mi is:

   „Köszönöm azt, hogy itt voltál velem. Csak ennyi volt az életem. Csak ennyi volt, és nincs tovább.” /Republic/

   Vajon ki van még velünk erről a fényképről? Nővérem emlékére.

              

Galántai  pionírzenekar 1960


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  241/456 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat