logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  233/439 >>

Zene s a rock - Experiment

27.10.2020 14:25 | eReS

   Talán nem is a zenakarról kéne írni, hanem a zenekar alapítójáról és énekeséről Fáhn Péterről. Az eredetileg földrajz-etika szakos tanár a múlt század negyvenes éveiben született, édesanyja a pozsonyi háromnyelvű közegből jött Galántára, édesapja pedig az első önálló szlovák állam sötét korszakában menekült át ide. Ő csak magyarul beszélt a kis Péterrel, aki korán kezdte el énekesi pályafutását. Az első zenekari fellépése tíz éves korában lehetett, mikor a galántai TOS /Továreň Obrábacích Strojov/ nevű vállalati zenekarban énekelt el egy valószínűleg nagyon forradalmi dalt.

   Akkoriban a hatvanas években minden nagyobb cégben, a szakszervezet és a párt hathatós segítségével zenekart kellett szervezni, hogy a szocialista vállalati eseményeken legyen fellépő, és a munkásosztálynak ideológiailag megfelelően ellenőrzött szórakozást lehessen nyújtani. Ehhez persze zenélni is tudni kellett. A TOS zenekarát akkoriban Bedecs István vezette. A mai gimnáziummmal szemben, a mezőgazdasági szakközépiskola éttermében voltak a zenekar első fellépései. A főutcán levő pionírházban gyakorolt Fahn Péter is a Cortio zenekarral. Erről a zenekarról már írtunk régebben, mint a Polyfónia Sexstet elődjéről. Fahn Péter szerint a Cortio elnevezés a basszusgitáros Korcsó nevéből ered, de hát mégse lehet az együttes neve „Korcsó”. Ezért kicsit olaszosították a helyesírást. Így lett a név Cortio. A hatvanas évek végére vége lett a Cortio-nak, utána zászlót bontott Galántán a Polyfónia és Fáhn Péter megalakította saját együttesét. Az Experiment az éves vizsgákon mindig jó pontozást ért el, az együttes nyolcvan százalék fölött volt, a zenekarvezető-énekes pedig 100+100 pontot kapott. A kapott pontok egy az egyben jelentek meg az órabérben. Így a galántai Družba szállodában és a Bystrica étteremben egy két hónaponként váltakozva a maximálisan adható órabér megfelelő százalékáért játszottak esténként. A zenekarvezető 100+100 pontja gyakorlatilag kétszer annyi koronát ért, mint a többieknek. Fahn Péter a többletet néhány más zenekarvezetővel szemben mindig egyenlően osztotta szét az Experiment tagok között. Akik ezt bizonyíthatja: Milan Maglocky gitár, Halász László basszusgitár, ének, Gabo Šmída harsona, trombita, Patrik Pavol orgona, Horváth Pista dobok.

   Fahn Péter énekes több zenekarban énekelt, meghívott vendégként sokat lépett fel és szerepel ma is nagyobb közönség előtt. Évekig a nagyfödémesi kultúrház igazgatójaként lendítette föl a járás könnyűzenei életét. Ma több mint négy önálló CD-t tett le az asztalra, többek közt Zámbó Jimmy interpretációkkal is. Most ennyit fért bele Fahn Péterről a zenesarockba. Biztos fogjuk még hallani kellemes énekhangját Galántán és környékén. Köszönöm neki az értékes képeket.      

 

KORCSO

 

EXPERIMENT

 

FAHN P. ZENEKAR


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  233/439 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat