logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  95/419 >>

Zene s a rock - Ciklon

25.2.2022 12:39 | eReS

   Az amatőr rockzenekarok mátyusföldi fénykora a múlt század hetvenes éveinek vége és a nyolcvanas évek. 1981 őszén a taksonyi Arcturus zenekar felbomlása után alakult meg az akkoriban épp feljövőben levő híres magyarországi Skorpió trió mintájára a Ciklon. Az alapító tagok: a katonaruhát tavasszal levető Arcturus gitáros Papp György, basszusgitáron a szintén taksonyi Varga Ernő és a vadi új bordó csehszlovák Amati dobkészletnél Bosák Dániel, a gimnáziumi és Arcturus tapasztalatokkal rendelkező dobos. Összejött a felszerelés, indulhattak a próbák. Mivel trióban nehéz minden rockszámot eljátszani, a fellépések repertoárjához nagyon ki kellet válogatni a dalokat. 82 nyarán egy a taksonyi futballpályán zajló Treff bulin, ahol a Ciklon is fellépett, megszületett a gondolat, hogy orgonistával és kísérőgitárossal is bővüljön a csapat.

   A taksonyi próbateremben most már öten próbáltak tovább. Bosák Dani abbahagyta a dobolást, és a hosszúfalusi Simkó Iván ült a dobokhoz. Varga Béla, Ernő testvére, kézbe vette a ritmusgitárt, az orgonánál Szabó Józsi telítette a hangzást. A legjobb próba talán egy Vág-parti születésnap volt, amikor az egész zenekar áramellátását egy benzinnel hajtott villanygenerátor biztosította. A berregés adta meg az alaphangot és a ritmust. Mikor elfogyott a benzin, akkor leállt a zenekar. Újratankolták a generátort. Tankolt a Ciklon is a sörből és pálinkából. Restartoltak, és az áramingadozással szinkronban újra szólt a zene. Az öt taggal a repertoár most már csak a kiválasztott és betanult számokon múlott. Így végigjátszhatták ismétlés nélkül akár a búcsúi mulatságot is.

   Az 1982-es vágai búcsún mégis gond akadt. A zenekar basszusgitárosát, Varga Ernőt éjjel 11-kor vitte a vonat Csehországba. A kötelező katonai szolgálat mindig is probléma volt a fiatal zenekaroknál. Ernő 10-kor letette a basszusgitárt, két évre elbúcsúzott a Ciklontól, és otthagyta a bulit. Testvére letette a ritmusgitárt, fölvette a leadott basszust, és a show folyt tovább reggelig. A következő fellépéshez már a zenekar átigazolta a nádszegi Fagifor basszusgitárosát, Varga Árpádot és újra indult a banda.

   Egy évig még kitartott a Ciklon ereje, de 1983 októbere után már nem játszott többet, mert a Treff-ből bevonult katonának a billentyűs Rózsa Sándor, helyébe lépett Szabó Józsi. Egy hónapra rá a Treffből elcsábították a szólógitárost Palánky Pétert és leigazolták Papp Gyurit.  A távozó gitáros frontember és az orgonista hiánya a Ciklon végét jelentette.

   Három évig így is jó buli volt, mesélte Papp Gyuri. Az összevágott képen a valamikori Ciklon tagjai, akik ebben a formációban soha nem játszottak együtt: Papp Gyuri, Bosák Dani, Szabó Józsi és Varga Árpád.

Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  95/419 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat