logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  79/398 >>

Zene s a rock - A basszusgitáros

28.1.2022 21:49 | eReS

   A rockzenekarok „erős” embere a basszusgitáros. Ő a ritmusszekció része a kemény rockzenében, és meghatározó szerepet játszik. Közös riffek a gitárral, és a harmóniák alaphangjainak megbízható játéka, mindenkori elvárás a basszusgitárostól.

   Ma, az elektronikus úgynevezett drum&bass zenében már főszerepet játszik a hangsúlyosan ismétlődő basszusdallam. A diszkó, rap, hip-hop és egyéb könnyűzenei műfajok jellegzetessége lett a lüktető, erőteljes alap-basszus szólam.

Bende Péter

   Visszatérve a rock-zenekarokhoz: Egy jó dobossal és egy jó basszusgitárossal már megvan a fél zenekar. A kihangosított dobok és a teret megtöltő mély hangok megadják az alapokat a rockzene minden válfajánál. Nem mindegy tehát, hogy milyen a basszusgitáros. Kezdő amatőr zenekaroknál, amikor összeáll négy-öt tinédzser, hogy zenekart alapítson, mindenki gitáros akar lenni vagy énekes, maximum dobos. Nekifognak és a harmadik próba után rájönnek, hogy valami hiányzik. Persze, nem a zenei képzettségükből, mert abban meggyőződésük szerint mindenki őstehetség, hanem a hangzásból. Abból hiányzik a mély hang, ami beteríti a zenét és biztos hátteret ad az akkordoknak. A zenekartagok között ekkor elindul a kiválasztódás, a három-négy gitáros közül valaki rászánja magát és kezébe veszi a basszusgitárt. Legtöbbször az, akinek van valami zenei képzettsége, zeneiskolája, érti, mi a különbség a mol és dúr hangzás közt és tudja, merre van a domináns és a szubdomináns.

   Találkoztam olyan basszusgitárossal, aki mindig is az akart lenni, olyannal is, akire ezt rásózták a többiek, de olyannal is, aki azt gondolta, ez a legkönnyebb. Magam is végigjártam ezt az utat. A gimnáziumban, amikor elsőben bekerültem az esztrádcsoportba, Pukkai tanár úr rámtestálta a basszusgitárt. Úgy gondolta, aki járt zeneiskolába zongorára, az tud gitározni is és kész. A parancs az parancs, valahogy megtanultam. Később, a gimi után, már basszusgitárosként kerültem a Treff-be, de ez nem tartott sokáig, mert otthagyott bennünket az orgonista, és hamarabb találtunk basszusgitárost, mint zongoristát. A zenekarvezető /Patócs Laci/ átlovagoltatott az orgonára.

   Az igazi basszusgitáros legtöbbször más hangszeren is játszik - gitár, zongora, szaxafon, szájharmonika, dobok. A jó basszus a rockzenekarban mindig sokat ér. Nagy veszteség, ha kiesik a basszusgitáros, és nagy szerencsétlenség is egyúttal, ha a basszusgitáros visszaél azzal, hogy a basszus nélkül nem léphet színpadra a banda.

   Szomorú aktualitást ad a mai cikknek a tény, hogy tragikus körülmények közt meghalt a nádszegi Fagifor zenekar basszushangjainak remek őre, Bende Péter. Karácsonykor meghalt Mikus József is, a valamikori Arcturus együttes basszusgitárosa. Tisztelet emléküknek!         


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  79/398 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat