logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  148/398 >>

Pótolhatatlan közösségi élmények maradnak el

22.4.2021 09:46 | Szabó Frigyes

JUDr. Rózsár Tibort, Hidaskürt község polgármesterét kérdeztük települése jelenéről.

 

A járvány okozta nehézségek ellenére milyen eredmények születtek az utóbbi két esztendőben, és milyen terveik vannak a választási időszak hátralévő éveire?

   Az elmúlt időszak nem volt könnyű egyetlen önkormányzat, egyetlen polgármester számára sem. Terveink nagy részét teljesen felborította vagy átalakította a világjárvány. A vészhelyzet mindent felülírt, olyan alapvető emberi értékek és gondok kerültek előtérbe, mint az egészség, a szolidaritás, az önfegyelem, a megélhetés. A napról napra gyarapodó és sokszor változó intézkedések megvalósítása, a védekezés szervezése és lebonyolítása mellett kevesebb figyelem, idő és erő jutott az alapvető szolgáltatások biztosítására, a vállalások teljesítésére.

   A kérdéses időszakban a kisebb jellegű, alacsonyabb költséggel járó fejlesztések megvalósítására összpontosítottunk.

    Ilyen volt a tűzoltószertár tetőrészének átalakítása, amely ezután pihenőhelyként, készenléti helyiségként szolgál majd. Az átalakításra pályázat során a belügyminisztériumtól közel 12 ezer Eurós támogatást sikerült nyerni.

    Egy, a határon átnyúló mediális együttműködési projekt keretében Bábolna városával közösen kulturális és média együttműködést alakítottunk ki. Net-oldal fejlesztések készültek, amelyről a két település életéről tájékozódhat az érdeklődő polgár. Egy könyvet is kiadtunk, amely a két település kulturális-történelmi emlékeit, értékeit, jelenét mutatja be, valamint a térségek meghatározó vállalkozásait is ismerteti. A projekt eszközbeszerzési részének keretében pedig a kultúrházunk hangosítását újítottuk fel. A projekt összértéke 50.000 euró volt, az összeg 30 százalékát Hidaskürt pályázhatta és nyerte el.

   Önerőből végeztük el az orvosi rendelő parkolójának bővítését csaknem 10 000 Euró értékben. A rendelő épületének felújítása már évekkel ezelőtt elkezdődött. Nyílászárókat cseréltünk, sor került a belső szigetelésre, a helyiségek festésére, a fűtőtestek teljes cseréjére. Jelenleg a külső szigetelés megvalósítása van a tervezés szakaszában – szintén önerőből.

   A fontos és veszélyesnek tartott falurészeken új árkokat ásattunk, illetve tisztítottuk, mélyítettük a már meglévőket. Minden egy bármikor előadódható baj megelőzését szolgálja, hiszen az időjárás egyre kiszámíthatatlanabbá válik. Erre a célra a megyei krízisalapból sikerült csaknem 10 000 Eurós összeget megpályázni.

   A községi hivatal szomszédságában a nemrégiben megvásárolt, egykor vendéglőként szolgáló épület átalakítása zajlik. Egy közösségi központot szeretnénk kialakítani nemcsak az idősek klubja számára. A felújítás után iskolázások, ünnepségek helyszíne is lehet az épület.

   Terveink között szerepel egy 27 lakásból álló bérház megvásárlása, amelyet az Állami Lakásfejlesztési Alap támogatásából szeretnénk megvásárolni a kivitelezőtől. Kérvényünk jelenleg elbírálás alatt van.

   A Környezetvédelmi Minisztérium Zöld falu projektjére szintén pályázatot adtunk be. A község központjában (a „Fő utcán”) szeretnénk teljes mértékben felújítani a zöldövezetet - fák, cserjék, bokrok ültetésével. Sajnos, a pályázat kiértékelése és megvalósítása idestova 1 éve tart. Második ilyen jellegű pályázatunkat a Környezetvédelmi Alaphoz nyújtottuk be. Ez a konyhai hulladék tárolására szolgáló kis házi komposztálók beszerzését jelenti minden háztartás számára. Ez a pályázat jelenleg az értékelés folyamatában van.

   Az utóbbi időszakban igyekeztük szebbé tenni a faluközpontot, tehát a templom melletti teret. A park rendbetételével, új járdák építésével, a meglévők felújításával, fák kiültetésével, az Anonymus szobor környékének a felújításával, valamint egy kopjafa felszentelésével, amely népünk nagy történelmi eseményeit ábrázolja - a tér falunk méltó központjává vált.

   A községháza udvarán található új piactér egy része fölé tetőszerkezetet építünk, ezzel is komfortosabbá téve a vásárlást, a piacozást.

   A 2016 – ban elkezdett és 2019-ben kialakított községi gyűjtőudvar pályázatának lezárása évek óta húzódott. Ezt ez év februárjában sikerült lezárni. Az udvar szükségességét mi sem bizonyítja jobban, hogy használatát a lakosok egyre inkább megszokják, ami a hulladékgazdálkodás eredményein, illetve a falu arculatán, köztereinek, utcáinak tisztaságán is meglátszik.

   A választási programban vállaltak közül adósak vagyunk a község közutainak felújításával. A 2010-ben a szennyvízcsatorna hálózatának lefektetése után az utak rendbetétele elmaradt. A 2010 óta tartó állapotok mára sok helyütt tarthatatlanokká váltak. Több kisebb útszakaszt ugyan sikerült rendbe tennünk, de itt az ideje, hogy minden útfelületre új aszfaltszőnyeg kerüljön. Több helyen új járdákat kell leraknunk, a meglévőket pedig állapotuktól függően felújítjuk.

   Fontos és jó ötletnek tartom a már folyamatban lévő, 9 falut összekötő kerékpárút megépítését. A Galántáról Taksonyt, Kürtöt, Vezekényt, Tallóst, Eperjest, Nádszeget, Alsó-és Felsőszelit, majd ismét Taksonyt érintő bicikliút mindenképpen hasznos beruházás lesz. Jelentős turisztikai és egészségügyi jelentőséggel bír majd.

   Terveink közé tartozik a faluban szlovák iskolaként ismert régi épületünk felújítása is Egy multi- funkcionális helyet szeretnénk kialakítani, ahol az idősek napközi otthonát és a baba-mama klubot is szeretnénk elhelyezni. Egy falumúzeum is helyet találna itt.

 

A világjárvány már közel egy esztendeje döntően befolyásolja mindennapi életünket. Hogyan viselik el ezt a polgárok, milyen tapasztalatai vannak a járvány helyi szintű kezelésében?

   A világjárvány teljesen felborította az emberek mindennapi életét. A korlátozások, a vészhelyzet idején hozott intézkedések sora az élet minden területére hatással vannak. Az emberek frusztráltakká, érzékenyebbekké váltak. Az intézkedések foganatosítása, a tájékoztatás, a védőeszközök biztosítása, a tesztelések előkészítése, lebonyolítása, kiértékelése a községi hivatal és az önkormányzat munkáját is alapvetően meghatározzák és kibővítik. Az összefogás, a segítségnyújtás egyik jó példája ebben a helyzetben a helyi önkéntes tűzoltók aktivitása a járvány első és második hulláma idején, amikor minden polgárunknak személyesen vitték ki az arcmaszkokat. Jelenleg, a kötelező hatásosabb védelmet biztosító reszpirátorokat kézbesítették polgárainknak. Önkormányzatunk nevében nem csak az ő munkájukat köszönöm, de mindazok kitartó, önfeláldozó tevékenységét is, akik hetente rendszeresen előkészítik és dolgoznak az egyes tesztelések alkalmával. Köszönet a községi hivatal alkalmazottainak is, akik nélkül mindez nem valósult volna meg.

 

A község intézményeinek és társadalmi szervezeteinek tevékenységéről, a településen megrendezett közösségi eseményekről lapunkban is gyakran hírt adunk. Ön polgármesterként hogyan értékeli ezeket a kezdeményezéseket, mi a helyzet jelenleg?

    A közösségi élet tavaly márciustól teljesen leállt. De nem feledkezünk el egyetlen nagyobb ünnepünkről sem. A megszokott, kedvelt és máskor nagy tömegeket vonzó eseményeket csak szűk körben, az előírások betartásával, vagy egyáltalán nem tudjuk megrendezni. A májusfaállításon, a márciusi megemlékezésen, a kopjafa avatásán csak néhányan jelenhettünk meg, de a sok embert vonzó falunapot, vagy a mindig sikeres „Kürti ízek nemzetközi találkozóját” és a nótaestet tavaly nem lehetett, és minden bizonnyal az idén sem lehet majd megrendezni. A közösen megélt események, a rendezvények hangulata mindenkinek hiányzik. A legjobban azonban a gyerekeket sajnálom. Mert gyermekkor csak egy van. Kimaradnak az iskolai élmények, elmarad a ballagás, elmaradnak az iskolai rendezvények pótolhatatlan közösségi élményei.

 

A testvértelepülési kapcsolatok terén a Kürt nevű falvak együttműködéséről sokat hallottunk. Milyen további céljai vannak ennek a szövetségnek?

   A járvány a Kürt nevű települések szövetségének munkáját is akadályozza. A 2015-ben Hidaskürtön megkötött együttműködési szerződés értelmében minden évben máshol rendezünk találkozót. Hangulatos, színes népünnepélyek ezek, ahol baráti kapcsolatok köttetnek, megismerjük az egyes települések jellegzetességeit, egymás szokásait, ünnepeit és mindennapjait. Tavaly az Érsekújvári járásban található Kürtön akadt el a rendezvénysorozat, természetesen a világjárvány miatt. Ebben az évben ismét mi lettünk volna a házigazdák. Kapcsolattartásra ebben az esetben is marad az internet, a telefon, ami soha nem tudja pótolni a közvetlen kapcsolatot.

   Tisztelt olvasók, kedves hidaskürtiek! Az elkövetkező hetekre és hónapokra sok türelmet, további kitartást kívánok! Vigyázzunk magunkra, családunkra, embertársainkra! Bízzunk benne, hogy a helyzet rövidesen jobbra fordul, és a járvány ideje alatt szerzett tapasztalatokkal gyarapodva életünk fokozatosan visszatér a normális kerékvágásba.

 

   U.i. a képekhez ha lehet kérném feltüntetni az alkotót. Ifj. Rózsár Tibort. Köszönöm.  


Fotó: Ifj. Rózsár Tibor
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  148/398 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat