logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  34/466 >>

Országos ünnepség Deákin

29.8.2023 09:59 | Görföl Jenő

   Az elmúlt korszakok kétségtelenül előkelő helyet jelöltek ki a magyar nép számára egész Európa, s főleg az egyház és a keresztény vallás történelmében. Ennek bizonysága és bizonyos értelemben a jele Szent István, Magyarország patrónusa, akit joggal tiszteltek egyszerre hazátok védőszentjének és az apostoli hit megalapozójának Magyarországon, - írta, üzente 1987-ban Magyarországnak, a magyaroknak II. János Pál pápa.

   István király, Szent István tisztelete az egész magyar nyelvterületen általános. Augusztus huszadika, István szentté avatásának napja, legrégibb ünnepeink közé tartozik. A magyar egyház 1083-ban ünnepei közé sorolta. Tulajdonképpen ekkortól világi ünnep is, hiszen Szent László az addigi törvénynapot is áthelyezte augusztus 15-ről augusztus 20-ra. Kultusza is ekkortól kezdődik, oltárok, templomok védőszentjévé választják. Több település róla kapta nevét. Még ma is nagyon sok templom patrónusa a Felvidéken. A templomok faliképein (freskóin) a gótika korától gyakran ábrázolják Lászlóval, fiával Imrével, Szent Erzsébettel és (boldog) Margittal együtt. Templomi és köztéri szobraink is gyakorta ábrázolják az országát Máriának oltalmába ajánló királyt.

   István király érdemeit, példamutató életét, fiához írt, de egy népnek, nemzetnek szánt intelmeit évente felidézzük. A rendszerváltozás előtt is, de különösen azt követően nagyon sok helyen emlékeznek Szent István királyra. Nagyon sok Csemadok szervezet is így tesz. Ezért döntött úgy a Csemadok Országos Elnöksége és Tanácsa, hogy minden évben Deákin országos megemlékezést is szervez.

   Ez a megemlékezés azonban nem jelentheti azt, hogy mindent, ami tőlünk elvárható, meg is tettünk. István létünket évezredre meghatározó döntéseit, cselekedeteit szem előtt tartva kell megélni mindennapjainkat és meghozni a holnapot befolyásoló - lehet csak apró – döntéseinket.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  34/466 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat