logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  234/419 >>

Galántai Honismereti Múzeum

20.7.2020 11:35 | PhDr. Danter Izabella, Mgr. Diana Gruberová

  „Aki nem dolgozik, ne is egyék!” - kiállítás

   Az idei nyár a Galántai Honismereti Múzeumban a falusi élet jegyében telik majd. A nyári szünet elején megnyitjuk az „Aki nem dolgozik, ne is egyék!” című kiállítást, amely 2020. július 2-tól október 31-ig lesz látogatható a múzeum Fő utcai kiállítótermében.

   A kiállítás bemutatja a galántai régióban élő parasztemberek életét és munkáját a 20. század közepéig. Rámutat a vidéki lakosság mezőgazdasági termelésének és táplálkozásának az összefüggéseire. A földművelés és az állattartás emberemlékezet óta minden ember és család életében az egyik legjelentősebb tevékenység volt. Szlovákiában a 20. század közepéig a lakosság fő foglalkozásának tekintették. Különböző termények termesztésével az emberek biztosították maguknak a táplálkozáshoz és a háztartásban használt segédeszközök és tárgyak elkészítéséhez szükséges alapanyagokat, ezen a téren a családok viszonylag önellátóak voltak. A mezőgazdaság jelentősen hatott a család és az egész lokális közösség életére, nemcsak a tárgyi világban, hanem a szociális és szellemi élet területén is, és gyakran mágikus jellegű szokások, rítusok fűződtek hozzá. Az ismeretek és a tapasztalatok nemzedékről nemzedékre hagyományozódtak. A bevált munkafolyamatokat hosszan megőrizték, emellett régiónkban az emberek nyitottak voltak sok újítás és technológiai fejlesztés iránt is. A kiállítás rögzíti, hogy a növények milyen fajtáit mely módszerek alkalmazásával termesztették és ezeket hogyan használták fel a népi táplálkozásban. A földeken végzett igényes munka meghozta a gyümölcsét – terményeket, amelyeket az emberek az étkezésükben felhasználtak. A közmondás is úgy mondja: „Aki nem dolgozik, ne is egyék!“. S ez azt is jelentette, hogy munka és igyekezet nélkül nem lehet eredményt elérni.

   A Galántai Honismereti Múzeum néprajzi gyűjteménye műtárgyainak segítségével bemutatja a szántóföldi, a kerti munka és a megtermelt növények feldolgozásához szükséges munkaeszközök és más használati tárgyak széles csoportját. A kiállítás megnyitója rendhagyó módon 2020. július 1-én 16:30-tól lesz követhető online a múzeum Facebook oldalán. A tárlat ezt követően keddtől péntekig 9:00-17:00 óra között, szombaton 13:00-17:00 óra között látogatható. A kiállítás kapcsán, a múzeum weboldalán közzé teszünk néhány régióból származó népdalt. Örömmel vennénk, ha valamelyiket megtanulnák és feljátszásaikat elküldenék nekünk e-mailben. A múzeum Facebook oldalára feltöltött videók segítenének másoknak is elsajátítani őket, így keltve életre nagyszüleink zenei örökségét. További információkat a www.muzeumgalanta.sk/hu/ oldalon találnak.

   A nyár második felében, 2020. augusztus 6-án, a múzeum Fő utcai épületében sor kerül egy másik néprajzi kiállítás megnyitására, amely a kivarrott falvédőket mutatja be és témájával a 20. századi hagyományos népi és városi lakásbelsőhöz kapcsolódik.

   A Galántai Honismereti Múzeum a horvátországi Nekcsei Szlovák Kulturális Központ együttműködésében rendezi meg a Feliratos textil falvédők – nagyanyáink világának vizuális eszközei c. kiállítást, amely a Horvátország 16 településén élő szlovákság által használt falvédőket mutatja be. Rajtuk életképek ábrázolása látható gyakran szlovák, horvát, szerb vagy cseh nyelvű felirattal. A kiállítás egyben válogatást nyújt a Galántai Honismereti Múzeum néprajzi gyűjteményében található, több mint 80 darabot számláló kivarrott falvédő kollekcióból. Ezek a szélesebb galántai régió városaiból és falvaiból származnak. Rajtuk a felirat magyar, szlovák, cseh vagy német nyelvű. A textil falvédők Közép-Európa háztartásaiban a konyha berendezésének a modernizációjával terjedtek el a két világháború közötti időszakban és egészen a 20. század 80-as éveiig kedveltek voltak. A kiállítás október 10-ig lesz látogatható.

    Befejezésül egy újdonság: a Visible Promotion s.r.o. cégnek köszönhetően július elsejétől az állandó és időszakos kiállítás 3D prezentáció formájában is megtekinthető a múzeum weboldalán (a céggel kapcsolatos további információk a www.vpromotion.sk oldalon találhatók).


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  234/419 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat