logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  230/468 >>

Felsőszeli Települési Értéktár

19.2.2021 19:24 | Mészáros Magdolna

   Fotó: Neszméri Tünde

   Ha visszanézünk az elmúlt évre, a járvány elhomályosít sok mást, szépet, kedveset, maradandót. Szerencsére a naptárban megtaláltam egy szerény bejegyzést: Értéktár ülése.

   Igen, Felsőszeliben hivatalosan március elejétől működik a Települési Értéktár, tehát már majdnem egy éve. A megalakuláshoz elég hosszú út vezetett. Ahogy Magyarors zágon elindították a hungarikumok gyűjtését, rövidesen a Felvidéken is megindult egy mozgalom, mely az itteni értékeket, szellemi és tárgyi/épített kincseket szándékozta számba venni és leírni, megörökíteni, hogy az utókornak is megmaradjon. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet vette pártfogásába ezt a folyamatot. 2015-ben már pályázatot hirdetett, melynek célja feltárni a település olyan szokását, mely különösen jellemző rá. Több éve rendszeresen megvalósul és a régi szokások újraélése, fenntartása a célja, ill. az itteni emberek önazonosságának megerősítése.

   A felhívás alapján az alapiskolásokat szólították meg, s akkor úgy gondoltam, a Kincskeresők mozgalmába rendszeresen új csapatok jelentkeznek, talán meg kellene ezt is próbálni. Ugyanis a felsőszeli tanulók nem zárkóztak el az új kihívások elől. Elgondolásom valóban táptalajra talált, s az ifjú kutatók örömmel vállalták a feladatot. Mivel nagyszámú csapat állt fel, kétfelé kutattunk. Az alsószeliek a Jurta Napok sikertörténetéből kiindulva ezt javasolták a Felvidéki Értéktárba, a felsőszeliek pedig a közismert Szüreti felvonulás és bál hagyományát kívánták felterjeszteni. Az adatközlők felkeresése, a dokumentumok gyűjtése, videófelvételek keresése, fényképezés, jegyzetelés mind érdekes és egyben szórakoztató is volt. Gazdag anyag gyűlt össze mindkét témában, miután rendszerezték, az adatlapot kiegészítették, s novemberben elküldték az előterjesztést. Később örömmel vettük tudomásul, hogy a pályamunkákat elfogadták és mindkettő felkerült a Felvidéki Értéktárba. A tanulók a következők voltak: Alsószeliből Vankó Izabella, Pleva Levente, Keszeli Réka, Papp Ramóna, Felsőszeliből Bedecs Patrik, Lénárt Dóra, Horváth Zenkő és Kertész Ármin. Tehát nekik köszönhető, hogy e két falu egy-egy jellemző hagyománya már jelen van a Felvidéki Értéktárban. Ezek a gyermekek a további években még több sikeres munkát készítettek a Kincskeresők konferenciáira, tehát a kutatásban nem álltak le. Közben a mozgalom egyre szélesedett, s szükségeltetett az egyes települések értéktári bizottságainak a megszervezése is.

   Tehát ilyen előzmények után megérett a helyzet arra, hogy a mi falunkban is megtegyük ezt a lépést. A márciusi alapítás után azonban a tevékenység nagyon elakadt, érdemi munkát kevésbé lehetett kimutatni, mert a járvány közbeszólt. Elsősorban régi fényképeket kellene gyűjteni, hogy digitalizálni lehessen őket. A dokumentumok olvashatósága is véges, ezeket is biztosabban tudnánk mutatni az utódainknak, ha digitalizálva lennének. Ezenkívül a régi épületek, temetőben nyugvó személyiségek sírjai, érdekes szakmák munkafolyamatainak leírása stb. Téma van sok, csak észre kell venni, és tenni kell érte, hogy ne vesszen el.

   A falu értékeinek felkutatásában és megőrzésében segíthet bárki, akinek fontos a hagyományok ápolása, az itteni kincsek megmaradása, elődeink örökségének tisztelete.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  230/468 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat