logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  147/456 >>

EGRESSY BÉNI FESZTIVÁL –DIJ

30.12.2021 10:24 | sm.

Kitüntették Srejner Tibor, a diószegi Hahota színjátszócsoport rendezőjét

2021. szeptember 18-án a XXII. Egressy Béni Színjátszó Fesztiválon Srejner Tibort Egressy Béni Fesztivál – díjjal tüntették ki. A díjat felesége és gyermekei vették át Jászón.

   Nagy megtiszteltetés volt számukra, hogy a szervezők Neki ítélték az elismerést, amelyet Ő is nagy örömmel fogadott. Ez az elismerés egy újabb lendületet adott ahhoz, hogy a sok szabadidőnket befektetve tovább dolgozzunk. A nehéz járványügyi helyzet ellenére is Tibor egy újabb darab rendezésébe fogott bele, amelyet reméljük a Hahota színjátszó csoport minél hamarabb előadhat közönségének.

   Srejner Tibor 1956. február 17-én született Kosúton. Már az alapiskolában megmutatta tehetségét, ugyanis a különféle műsorok mellett mesejátékokban is sikeresen szerepelt. Mint versmondó, a járási és kerületi versenyeket megnyerve a komáromi Jókai Napokon harmadik lett Radnóti Miklós: Levél a hitveshez - című versével. A járás legjobb szavalóiból összeállított irodalmi színpad tagjaként a 70-es évek közepén szintén a Jókai Napok résztvevője. Középiskolai tanulmányait a Szenci Magyar Gimnáziumban folytatta, és már az első években elhatározta, hogy a színészi pályát választja. A Szenci Gimnázium esztrádcsoportjában a nagy sikerű Hacsek és Sajó páros egyike. Közben az akkor rendszeresen jó színvonalon működő kosúti színjátszó csoportban szerepel. Több éven keresztül az ő kiváló főszereplésének köszönhetően ért el a színjátszó csoport szép sikereket a színjátszó csoportok járási és kerületi versenyein egyaránt. A Boldogságfelelős, A Baj van a szerelemmel, a Kolduskaland, a Telitalálat és még sorolhatnám az előadott darabokat, amelyekkel mindig felejthetetlen kultúrélményt biztosítottak a közönségnek. Dóka Lajos bácsi mellett belekóstolt a rendezésbe is, a csoport sikeres vezetőjeként folytatta tevékenységét. Vezetése alatt a csoport kétszer megnyerte az amatőr színjátszók járási seregszemléjét, a Kutyaszorító című bohózattal Érsekújvárba, a kerületi seregszemlére is eljutottak. 

   Sajnos a színművészeti főiskolára nem sikerült bejutnia annak ellenére, hogy Dráfi Mátyás komáromi színművész készítette őt fel a vizsgákra. Az érettségi után a pozsonyi Könyvtáros Szakközépiskola népművelési szakán végzett, és mint népművelő dolgozik Kosúton. A Csemadok munkájából már akkor is aktívan kivette a részét, mint a kosúti alapszervezet vezetőségi tagja. A katonaévek után a Galántai Járási Népművelési Központban dolgozik, a járás amatőr színjátszó mozgalmát szervezte és irányította.

   Miután családot alapított, Diószegre költözött. 1983-ban a Diószegi Kultúrközpontba kerül, az öntevékeny amatőr művészeti csoportok irányítása tartozott hozzá. Nagyban segítette a diószegi énekkar és tánccsoport munkáját. 1984-től 1990-ig a Diószegi Kultúrközpont igazgatójaként tevékenykedett.

   1984-től 2007-ig a Csemadok Diószegi Alapszervezetének vezetőségi tagja. 1993-ban Zsille Bélával közösen megalakították a Hahota színjátszó csoportot, amely azóta is rendszeresen működik. A csoport az első tíz évben zenés kabaré összeállításokkal foglalkozott. A sok sikeres fellépést a környező falukban, ugyancsak sikeres külföldi fellépések követték. Többször felléptek Magyarországon, nagyon emlékezetes volt az erdélyi körútjuk. A horvátországi fellépésekre is örömmel emlékszik vissza a csoport.

   A Hahota tíz év után változtatott a repertoáron, és Tibor vezetése alatt nagy sikerre adták elő az Isten véled édes Piroskám című zenés vígjátékot. A Piroska sikerén felbuzdulva egy igényesebb darabot, a Mona Marie mosolyát adták elő, nagy sikerrel. Majd ismét műfajt váltottak - a Holdvilágos éjszakán és az Elmondani jaj, de nehéz című zenés - szórakoztató műsorral szórakoztatták városuk és környező falvaik lakosait. 2012-ben részt vettek az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon, ahonnan elhozták a zsűri különdíját a műsorban elhangzott dalok kiváló előadásáért.

   Tibor nehéz és komoly betegsége ellenére egy három felvonásos zenés vígjáték, a Charley nénje rendezésébe fogott bele. A darab bemutatója 2014. november 8-án fergeteges sikert aratott a diószegi közönség előtt. Majd 2018. február 17-én az Imádok férjhez menni című zenés vígjátékot mutatták be nagy sikerrel. A darabbal részt vettek a XX. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon. A fesztivál fődíján kívül elhozták a legjobb női és férfi alakítás díját, valamint a legjobb színpadképért és jelmezekért járó díjat.

   Az ilyen tevékenység, amit Tibor is végez, nagyon sok szabadidőt igényel, ezért fontos a megértő családi háttér is. Tibornak ez szerencsére meg volt. Felesége, Mária mindig örült a sikereinek és állandóan bíztatta, az utóbbi években segítette is munkáját. Fia, Attila és lánya, Melinda a Hahota színjátszó csoport oszlopos tagjai, akikre Tibor mindenben számíthat.

   A Csemadok megalakulásának 60. évfordulója alkalmából a Csemadok Országos Tanácsának elnöksége a Szövetségben végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Csemadok emlékéremmel jutalmazta. Az erre az alkalomra készített méltatást így fejezik be: „Elmondhatjuk, hogy Srejner Tibor tevékenysége, pályafutása hosszú évek óta példamutató minden kultúrát szerető, hagyományt őrző, azt a fiatal nemzedéknek továbbadó magyar ember, minden Csemadokos számára.”


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  147/456 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat