logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  272/466 >>

A közvilágitás teljes felújitása Zsigárdon

29.8.2020 16:20 | -szf-

   A falu közvilágításának felújítása, pontosabban 65 új parkvilágító elhelyezése a köztereken, valamint a 422 utcai lámpatest  cseréje energiatakarékosakra a betonoszlopokon – a járvány miatt kissé elhúzódott. Az utcai lámpák márciustól üzemelnek, a parkvilágítókat májusban telepítették és helyezték üzembe. A felújítást végző vállalat hivatalosan 2020. július 23-án adta át a rendszert.

   A községi hivatal üléstermében megrendezett ünnepélyes átadóünnepségen, az önkormányzat tagjainak és a meghívott vendégek jelenlétében, a felújítást végző GREP Slovakia Kft.  ügyvezetője, Wirth Jenő mérnök és Baranyay Alajos polgármester írták alá az átadásról szóló jegyzőkönyvet. A felújítást kivitelező SA ELEKTRO Kft. munkáját a pénzügyi hátteret biztosító OTP Bank Slovakia déli részlegének menedzsere, Garai Zsolt mérnök is méltatta, aki a projekt finanszírozási előnyeiről is részletesen szólt. Ez egy olyan hosszútávú szolgáltatást jelent Zsigárdon is, amely EPC (Energy Performance Contracting) - modellben  valósul meg településen, tehát a projekt saját magát finanszírozza a villamos-energia megtakarításból, így a község költségvetését nem terheli, sőt azonnali megtakarítást is hoz.

   Wirth Jenő beszámolójából megtudhattuk, hogy Zsigárdon, amely a cég már 68. sikeres projektje a Felvidéken, a műszakilag elavult, gazdaságtalan világítótesteket új, LED-es Philips márkájú, második generációs UniStreet típusú utcai lámpákra cserélték ki a főutakon és a mellékutcákban, illetve TownTune típusú esztétikus parkvilágítókra a tereken és középületek mellett. A projekt összértéke karbantartással együtt 267 39  Euró,  s lényege még az is, hogy a költségek szolgáltatásként számolódnak fel az évek során, tehát a felújítás nem minősül tőkebefektetésnek és a község hitelmutatóit nem rontja.

   Ami a felújított zsigárdi rendszer gazdaságosságát illeti, a szerződés ideje alatt 828 Euró-, a projekt lefizetése után évi 21 936 Euró éves megtakarítást eredményez. A rendszerre a vállalat 12 éves garanciát nyújt, és a futamidő végéig vállalja a rendszeres karbantartást is.

   A zsigárdi közvilágítás éves CO2-es megtakarítása 68 tonna lesz, aminek eredményeképpen  a község egy vissza nem térítendő pénzügyi támogatásban is részesül az Európai Beruházási és Fejlesztési Banktól, 5.109 Euró összegben.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  272/466 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat