logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  76/84 >>

Őszintén ajánlom

21.9.2017 20:44 | Gaál Joska

   Száraz Miklós György számára nem idegen a felvidéki történet, erre nem csak a Lovak a ködben a kézenfekvő példa, hanem korábbi regénye, az Ezüst Macska is. A helyszín Selmecbánya - nem kell kinyomozni, mint Rozsnyót a Lovak...-ban – viszont a helyszíneknek érdemes utánanézni, megkeresni a mai Ezüst Macskát (ami egy kocsma), azonosítani a korabeli utcákat, épületeket. Van éppen itt is mit nyomozni. Selmec a turistának is nehezen megunható város, aki megérzi a „hely szellemét“, annak meg pláne. Aki a magyar vonatkozásokat keresi, annak meg méginkább. (Nagyon a segítségükre lehet Bartha Dénes – Oroszi Sándor: Selmec, Selmec, sáros Selmec ... című könyve.) Érdemes kézbe venni az Ezüst Macska című könyvet, érdemes tenni egy kirándulást Selmecre. Akit érdekel a város, az bátran és türelemmel olvassa el Koudela Pál: Négy felvidéki város című könyvét, a négyből az egyik Selmecbánya. Ahány város, annyi családtörténet, Selmecen a Kachelmann családé. Sörivóknak ismerős lehet a név, a vihnyei Steiger sörgyárnak van Kachelmann söre, akiről elnevezték, annak magyar sírköve van a selmeci temetőben. Kachelmann Károlyról van szó, aki inkább vasgyáros volt, mint sörgyáros.

   SzMGy nem csak jól olvasható regényeket írt. Ö szerkesztette a M-érték kiadó Fájó Trianon című kötetét. Képek és írások. Hogy lássunk és halljunk. Szem- és tudatnyitogató. SzMGy a kötet szerkesztője, de úgy sejtem, vannak benne kisebb írásai. A név nélküliekre tippelnék. Az sem mindegy, kiket szerkesztett bele a kötetbe. Legtöbbjük iskolai tananyag, de nem valószínű, hogy a kötetbe szerkesztett írásaikat nagyon emlegették az iskolában. Még egy ok, hogy legalább belenézzünk ebbe a könyvbe. (belenézünk, végiglapozzuk, elolvassuk)

   És itt lép be ebbe a könyvajánlóba SzMGy apja, Száraz György Történelem jelenidőben című kötetével, melynek írásai érintik mindegyik mai témánkat, Trianont A leghosszabb híd című. Bár az a legjobb, ha erőt vesznek magukon és elolvassák az egész kötetet. Nem egy kicsi könyvecske, a gondolatoknak is van súlya bennük, ehhez kell a (lelki)erő. Kedvcsinálónak ajánlom a kötetből az „Elszürkült ember“-t. Érdemes. Rövidke írás, de sok van benne. Két Ember. Mert ember van akármennyi könyvben akárhány. Az Ember, az kevés.

   SzMGy megírta apja (és anyja) történetét az Apám darabokban című kötetben. Hát bizony jól darabokra szedte az apját, de – és ez a lényeg -  jól is rakta össze. Mégiscsak a fia. Ha akarjuk, ha nem, azért történelemkönyv is ez a kötet – nem lenne SzMGy, ha a kor történetét nem írta volna bele. (Rólunk – Nekünk). Az apa könyvében meg olvashatjuk ugyannak a kornak a történetét az apa szemszögéből. Ritka lehetőség, olvasói kaland irodalomszerető embernek apát és fiút olvasni.

   És megint a M-érték Kiadó: SzMGy: Írd fel házad kapujára... Akinek a címből nem világos: a zsidóságról van itten szó.  Képeskönyv ez is (mint a Fájó Trianon) de SzMGy-szöveggel. Jó szöveggel. Olyan céllal is lehet olvasni, hogy tegyük már végre helyre – nem a zsidókat – magunkat. A zsidókat magunkban. Ehhez pedig tudás kell, nem propaganda meg mindenféle –izmusok. A tudás megszerzéséhez pedig nagyon jó segítség ez a könyv. De nem elég. Szerintem el kell hozzá olvasni Száraz György: Egy előítélet nyomában című írását (in: Történelem jelenidőben) és

   Hrbácsek – Noszek Magdaléna: Zsidó hagyományok Galántán és környékén című könyvét. Hogy részletesebb, árnyaltabb, objektívebb legyen a kép. Meg legyen valamiféle mátyusföldi kerete is ennek a képnek. A meglepetések könyve. Mert tudták, hogy...kérdezhetnénk sokszor a könyvet olvasva. Nem tudtuk. De talán egyre többen észrevesszük, mit érdemes eltanulni. Mert ahol majd háromezer éve iskolakötelezettség van, az nyomot hagy a népen is, emberen is. A könyv bemutatója a Galántai Közéleti Klubban volt, ahol annyi ember nem jött össze se előtte, se utána klubrendezvényen. Az érdeklődés nem csak a témának szólt, hanem a szerzőnek is. Megérdemelten. A könyve meg megérdemli, hogy elolvassák.

   Nyárvégi pihenésre: SzMGy: Andalúziai kutya

   Száraz Miklós György: Mesés Magyarország. Ez annyira reprezentatív kötet, hogy még a szerző nevét sem rövidítve írtam. Szép könyv, szép szöveggel és szép fényképekkel. Érdemes megnézni, mennyi közös meséjük van SzMGy-vel. Hogy mitől mesés Magyarország.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  76/84 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat