logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  14/40 >>

Jakubecz Márta: „Tetten ért“ kegyelem

25.1.2019 10:46

   A felvidéki keresztény irodalmat képviselő író legújabb, immár kilencedik könyve a Remény gondozásában jelent meg. A szerzőnek eddig közel 700, különféle műfajú publicisztikai látott napvilágot hazai és magyarországi lapokban. A Reménynek 1990-tól, az indulástól kezdve külső munkatársa. Három éve van önálló, kéthetente megjelenő rovata a lapban, melynek címe: „Csendkóstoló“. Ez a rovat akár azt az alcímet viselhetné, hogy „keresztény szemmel“, s tegyük hozzá, „női szemmel“ a világ. Az itt megjelent írásokból nyújt válogatást e könyv.

   A csendet megteremteni, majd megkóstolni főleg azt jelenti, hogy tisztába jövünk önmagunkkal. Ha rádöbbentünk értékeinkre, felismerve valódi arcunkat, akkor immár lélegzik számunkra a Csend.

   A 2018 őszén megjelent könyv címe József Attilát idézi, aki Isten című versében azt írja: „Tetten értem őt az én szívemben“.

   Ebben a sorban volt elrejtve a szerző számára a kulcsszó: tetten érni, megragadni, felismerni... A kegyelem és szeretet fogalmak nagyon közel állnak a egymáshoz. A kegyelmet tetten érni a szívünkben nem más, mint megérezni, megsejteni, ahogy felujjong szívünkben a szeretet.

   A kötet első, ünnepélyes bemutatójára az író szülőfalujában, Alsószeliben került sor a Malom klubhelyiségben 2018. október 19-én, Albán Józsefnek, a Remény főszerkesztő-helyettesének prezentálásában. Azóta már Alistálon és Muzslán is találkozhattak az olvasók Jakubecz Mártával, a közeljövőben pedig további helyszíneken várható bemutatóval egybekötött író-olvasó a szerzővel.

   Az alsószeli bemutatón a szerző így vallott könyvéről:

   „S hogy mi újat hozhatok e könyvben a szeretetről és kegyelemről? Most sem tudok mást ígérni olvasóimnak, mint előző alkotásaimnál, hogy azt láttassam, amit én személyesen élek meg – családanyaként, keresztény szemmel járva a világban, figyelve a környezetemben történteket, a mellettem élők lelki rezdüléseit, fejlődését és változását. Könyvemben külsőleg észlelt és belsőleg megtapasztalt jelenségekről írok, olykor konkrét történésekre reagálva tűnődöm. 

   A körülöttünk lévő világ állandó változásban áll, egyedül csak a szeretetre való igényünk, belső késztetésünk Sziklaalapja állandó. Ám mit is jelent ez? Hogyan lehet szeretni közvetett módon – munka közben, hivatásunkat gyakorolva, s a legkülönfélébb élethelyzetekben?

   Szerintem úgy, hogy mindig ugyanazok maradunk – nincs több énünk, csak egy, és változatlanul ugyanazt sugározzuk kifelé, ami lelkünk mélyén állandóan létező friss erő, s ha folyamatosan e belső hangra, más szóval a lelkiismeretünkre figyelünk. Ez pedig nem más, mint a szeretet számunkra megfogalmazott, napra kész üzenete.

   Sokszor tapasztaljuk meg azonban annak keserűségét is, hogy jellembeli hibáink miatt másképp cselekszünk, mint amire ott legbelül késztetést kapunk.

   Más kérdés, hogy miként vagyunk képesek belülre figyelni, ha a napi teendők kifelé köteleznek el, s alig marad időnk minderre?

   Belül mégis nagy a csend! Igenis lehet erre figyelni, ha stabil az adóvevőnk, és amennyiben emberhez méltón tudjuk észrevenni a közelünkben élőket.“

   Ami a könyv műfajiságát illeti, elmélkedéseket és jegyzeteket tartalmaz, nem egyszer lírai hangvétellel, melyek arra késztetnek bennünket, hogy meg-megálljunk, elcsendesedjünk, nyitott szemmel járva a világban.

 

Kiadta: Remény, 2018

Felelős kiadó: Dr. Herdics György

Szerkesztette: Albán József

Nyomdai előkészítés és borító: MAARTGRAFIK, Mészáros Angelika

(A borítón Simon M. Veronika festménye látható)

Nyomda: VALEUR Kft., Dunaszerdahely


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  14/40 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat