logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  8/85 >>

Kenderkóc… a deáki óvodában

28.7.2023 14:29 | Szalóci Annamária

   2023. május 9-én a Kenderkóc Népi Játszóház költözött óvodánk udvarára. A Kenderkóc Népi Játszóház egyik fő célkitűzése az értékközvetítés. Játékaikkal nem csak szórakoztatnak, hanem tanítanak is. A Lisztes Játszó talán a legjobb példa erre. Számtalan eszközt, folyamatot ismerhettek meg a gyerekek játék közben. A gyerekek a kenyérkészítés folyamatát játszhatták el a búza őrlésétől a kenyérsütésig, erről szólt a Lisztes Játszó. Egy valódi kézi kőmalommal megőrölték a gyerekek a szemes búzát, majd innen nagyméretű teknőkhöz vitték a megőrölt búzát, hogy sziták segítségével lisztet nyerjenek belőle. A lisztet „bedagasztották” és a kelesztőbe tették. Végül „begyújtottak” a kis kemencébe, ahol „ropogósra sütötték” a kenyeret. A dekorációt szalmabála, vesszőkosárban álló kévébe kötött búza, lisztes zsákok, rongyszőnyegek és kis fakerítés adták. A gyerekek megismerkedhetnek olyan eszközökkel, mint a szakajtó, a liszt, szita vagy például a dagasztóteknő. Olyan dolgokat próbálhatnak ki, amiről eddig legfeljebb csak hallottak valahol, vagy képen látták.

   A Kenderkóc Népi Játszóház Népi ügyességi és mozgásos játékokat is biztosítottak gyermekeink számára, az óvodánk mellett működő szülői szövetség szervezésében. Többféle egyensúlyozó játék, páros és hármas síelés, babzsákos játék, célbadobós játékok (kuglis, kosaras, karikás), horgászat, diógurító, karikaelkapó, bubuc harc, kerekes kút, malac kirakó, vessző bábparaván álltak gyermekeink rendelkezésére.

   Az ovisok kosaras körhintán hintázhattak, melynek nagyon örültek. A bérelhető népi játszótér egyik legkedvesebb darabja: a Népi Babakonyha. Egy hagyományos paraszti konyha van berendezve a gyermekek részére, mint népi babakonyha, méretarányos bútorelemekkel. Asztal, lóca, kisszékek, sámli, tálalószekrény és egy teljesen élethű sparhelt. A konyhában fából készült ételek és számos konyhai eszköz található. Kiegészítő játékelemek voltak a  vessző babakocsik, kiságy, bölcső aranyos kis takarókkal, párnákkal díszítve; építőkocka, hintaló. A Népi Babakonyhához macik és babák is tartoztak. A konyha mellett kapott helyett egy kerekes kút, ahol a gyerekek egy mosóteknőben ruhákat moshattak, amiket a kút körül felállított kis fakerítésre teregethetnek ki.

   Fantasztikus hangulatban telt a délelőttünk. A Kukoricás Játszóban vesszőkosarakban csöves kukorica, míg nagyméretű fateknőben szemes kukorica volt kitéve, melyet a gyerekek kis vödrökbe, fatálakba lapátolgathattak. Izgalmas feladat volt a csöves kukorica fosztása, majd kézzel való morzsolása, eredeti kézi darálóval való darálása, végül a kukoricaliszt szitálása is. Az egész játék rongyszőnyegeken zajlott, így a gyerekek nyugodtan belemerülhetnek a kukoricázás izgalmába. A hagyományőrző játszótér nagy örömöt okozott mindenkinek.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  8/85 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat