logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  15/171 >>

Mi rejlik a ruha alatt?

28.1.2022 21:25 | pj.

   Alsóneműk történetét bemutató kiállítás a Galántai Honismereti Múzeumban

   Melltartók, alsónadrágok, harisnyák, fűzők és krinolinok adnak választ a kérdésre: mi rejlett a ruha alatt a múltban? Rámutatnak, hogy a fehérnemű nem mindig volt olyan, amilyennek manapság ismerjük. A Galántai Honismereti Múzeum aktuális kiállítása végigvezeti a látogatókat a fehérnemű történetén az ágyékkötőtől a neglizséig, és lehetővé teszi számukra, hogy a 19. század közepétől a 20. század közepéig tartó időszakban viselt ruhák alá kukucskáljon.

   „A férjem családi házának padlásán egy régi hajókoffer rejtőzött“ – emlékezik vissza a kiállítás ötletének megszületésére Novák Mezőlaky Margaréta történész, a Mi rejlik a ruha alatt? c. kiállítás szerzője és kurátora. A poros koffert körülbelül tíz évvel ezelőtt nyitotta ki. „A szépen elrendezett, megsárgult ruhadarabok már az első pillanattól egy rendkívüli leletet sejtettek.“ A történész gyönyörű fehérneműket talált, amely módos menyasszony hozománya lehetett a 19. században. 

   Az aktuális kiállítás alapját ezek a padláson talált gyöngyszemek alkotják, melyeket a lévai Barsi Múzeum és a Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményi tárgyai és korabeli szabásminták alapján készített másolatok egészítenek ki. Novák Margaréta így jellemzi a kiállítást: „A kiállítás időrendi sorrendben követi a fehérnemű történetét az 1950-es évekig, bemutatva azokat az elegáns és hétköznapi darabokat is, amelyek a városi, felsőbb rétegek hölgyei, valamint az egyszerű falusi nők ruhatárába tartoztak. Nem feledkeztünk meg az urakról sem, az eredeti darabok mellett megtalálhatók a férfi alsóneműk egy-egy replikája is.”

   A kiállítás bepillantást enged a galántai régió vidéki lakosainak alsóruházatába is, amelyek a Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményéből származnak. Kendervászonból készült pendelyekből, ingekből és alsószoknyákból kapnak ízelítőt a látogatók. Érdekes darabja a kiállításnak a teljes testet fedő alsónemű, melynek a hátsó része szükség esetén lekapcsolható, illetve egy férfi ágyékkötő másolata.

   A múltban a fehérnemű mindenekelőtt gyakorlati funkciót teljesített: megvédte a testet a külső hatásoktól. Idővel esztétikai funkciója is kialakult, és segített elérni az adott korszak szépségideáljának megfelelő karcsú derekat, mellméretet vagy csípőbőséget. A látogatók a fehérnemű történetét szöveges paneleken és képeken követhetik nyomon az őskortól az újkorig.

   Néhány krinolin és alsószoknya replika azzal a céllal került be a kiállítás anyagába, hogy a látogatók felpróbálhassák azokat, ezáltal egy kicsit megtapasztalják a régi idők viseletét.

   A kiállítás megnyitójára 2021. 12., 17:00 órakor került sor, de a járvány elleni óvintézkedések miatt sajnos látogatók nélkül online valósult meg. A videó a Galántai Honismereti Múzeum YouTube-csatornáján látható: https://youtu.be/Ud7Ij5MmrJA

   A Mi rejlik a ruha alatt? - című kiállítás 2022. február 26-ig tekinthető meg a Galántai Honismereti Múzeumban.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  15/171 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat