logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  40/167 >>

LEGYEN BÉKE, SZABADSÁG ÉS EGYETÉRTÉS!

16.3.2021 10:02 | Mézes Rudolf

   1848. március 15. történelmi múltunk legdicsőbb korszakának a kezdetét jelenti. Az egész világon magyarok milliói adnak választ az érdeklődők kérdéseire és magyarázzák, hogy miért is tűztek ezen a napon nemzeti színű, piros-fehér-zöld kokárdát szívük fölé, kabátjaik hajtókáira, blúzaikra, ingjeikre.

   Magyar tanítási nyelvű iskoláinkban és óvodáinkban a kisebb-nagyobb diákok százai ezrei ilyenkor már izgatottan készültek azokra a műsorokra, fellépésekre, melyeken fejet hajtottak, tisztelegtek nemzetünk jeles személyiségei mellett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc sok-sok névtelen hőse előtt, akik vérüket, életüket áldozták a békéért, a szabadságért és az egyetértésért. (Milyen jó lenne, ha meglenne a magyarság körében ebben az emberpróbáló időben itthon és otthon.)

   Tavaly ilyenkor régiónkban, a Mátyusföldön már elkészült a megemlékező ünnepségek ütemterve, tudtuk, hogy mely településünkön mikor kerülnek oda a köszönet és a hála virágai, koszorúi az egyes emlékművek talapzatára, az emléktáblák alá, az elesett hősök sírjaira.

   Egy évvel ezelőtt a még jelenleg is dühöngő világjárvány első jelképes áldozatai a mi márciusi emlékünnepségeink lettek.

   A betervezett ünnepi megemlékezések sora elmaradt és csak szűk, úgymond családias légkörben hajtottak fejet szervezeteink vezetői, képviselői a dicső múltunkat, a szabadságharc emlékét őrző, idéző emlékhelyeken.

   Regionális emlékünnepségünk színhelyén, a peredi csata emlékművénél, amint azt a koszorúk is jelezték az adott lehetőségeket kihasználva régiónk egyes településeinek, szervezeteinek a képviselői megtalálták a lehetőséget a tiszteletadásra.

   Szomorúan kell megállapítanunk, hogy a helyzetből kiindulva ebben az évben hasonlóan szomorú, szűkkörben megvalósuló megemlékezésekre, tiszteletadásokra kerülhet csak sor.

   Kérjük, hogy a szerény, de tiszta szívből jövő eseményekről az elmúlt évhez hasonlóan küldjenek a Csemadok Galántai Területi Választmánya titkárságának és lapunk, a Terra Hírújság szerkesztőségének fényképeket és rövid tájékoztatókat.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  40/167 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat