logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  12/203 >>

Elfeledett kincsek a plébánia raktárában, Deáki

1.8.2023 19:33 | Hajdú Lajos

   A deáki plébánia raktárának takarítása közben egy régen elfeledett, mindenféle kacattal körberakott szekrényt fedeztünk fel. Tudtuk, hogy ott van a szekrény, csak nem fértünk hozzá, nem tudtuk, mit is rejt a szekrény belseje.

   A Föld napja alkalmából tervezett nagyszabású, az egész falura kiterjedő nagytakarítás a rossz idő miatt elmaradt, ezért mi, a katolikus egyházhoz tartozó, többségében cursillósokból álló hívek elhatároztuk, hogy rendet teszünk a raktárban, ahol az úrnapi körmenethez használt sátrakat is tartjuk, mert már nem lehet a sok lim-lomtól és a sátraktól mozogni. A hölgyek a rakodást és a takarítást vállalták, mi férfiak pedig a fenyőfákat ültettük a templomkertben, mégpedig azokat a fenyőfákat, amelyeket Varga Sándor, barátunk és testvérünk a hitben, nevelt ki azokból a magokból, amelyeket a karácsonykor feldíszített fenyőfák tobozaiból gyűjtött össze. Így tulajdonképpen a 15 fa visszakerült a templom tulajdonába, 7 fa pedig ezután a plébánia udvarát fogja díszíteni.

   A sok lim-lomot a falu kisüzemének munkásai szállították el a többi szeméttel együtt. A szekrény mélye valódi kincseket rejtett. Valaha használt miseruhák, albák, terítők és szobrok jelentették a számunkra nagy értéknek számító kincseket.

   A miseruhákat, albákat feleségem, Hajdú Rozália kitisztogatta, kivasalgatta, a horgolt terítőket kikeményítette és több száz gombostűvel kihúzatta, majd a templomunk feltemplomában befóliázva kiállítottuk, hogy az ide nagy számban érkező látogatók megtekinthessék.

   Templomunk nem csak a Halotti beszédről ismert, Közép- Európában egyedüli emeletes templom, ahol a padlásteret belakó bencés szerzetesek éltek és miséztek is valaha.

   Serédi Jusztínián, Magyarország egykori hercegprímása, falunk szülöttje, a múlt század negyvenes éveiben restauráltatta a templomot, az addig díszként szolgáló szobrok is kikerültek az említett raktárba, és feledésbe merültek. A mostani takarítás alkalmával kihordtuk őket a Kálvária elé és valamennyit letakarítottuk. A könnyebbeket felvittük a feltemplomba és kiállítottuk az egykori ruházattal, valamint a templomi szertartások alkalmával használt kellékekkel együtt. Jelenleg a padlásmúzeumnak elnevezett kiállítás részét képezik. A nehezebb szobrokat, amiket a csigalépcsőn nem tudtunk felcipelni, a kálvária barlangjában helyeztük el, hogy mindenki megtekinthesse.

   Egy újabb alkalommal ismét brigádot szerveztünk, hogy rendbe tegyük a kálvária környékét. Összegereblyéztük a lekaszált füvet, amit a falu munkásai rendszeresen és becsületesen kaszálnak, kitakarítottuk a padlásteret, lenyírtuk a tujafák ágait, hogy minél beláthatóbb legyen a kálvária környéke. A szépen rendben tartott templomunk és kálváriánk a közeljövőben virtuálisan is látogatható lesz az interneten.

   Engedtessék meg nekem, hogy itt mondjak köszönetet mindazoknak, akik ezekben a munkálatokban részt vettek: Boros Lajos és felesége, Magdaléna, Pavel Erzsébet, Takács Júlia, Serédi György, Bartalos László, Forró Gábor, Gyerák István, Varga Sándor, valamint feleségem Rozália és jómagam. Végezetül köszönetet mondunk Kovács Vilmosnak és kedves feleségének, Szilviának, a finom falatokért, amivel megleptek bennünket.

   Nyolcvan évnek kellett eltelnie, hogy ezek a kincsek megtekinthetők legyenek, és ne az elfeledett szekrény tartalmát gazdagítsák.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  12/203 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat