logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  2/22 >>

A láthatatlanná tevő maszk

30.11.2020 20:10

   A mese a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége meseíró pályázatára íródott, amelyet a magyar népmese napja alkalmából hirdettek meg.

   Benes András - Pered

 

   A láthatatlanná tevő maszk

   Egyszer volt, hol nem volt, meg az Óperenciás tengeren is túl, ahol a kurta farkú malac túr, ott volt egy ország, mit úgy hívnak, hogy Nevenincsország.

   Ennek az országnak volt egy királya, Sokadik Lajos, annyi Lajos volt már előtte, hogy már senki sem bírta számolni. Ez a király bár szerette a népét, de a pénzt és a hatalmat jobban, ezért, hogy a nagy hadseregét fenn tudja tartani, a népet meg kellett adóztatni, de jó rendesen. Mivel a fizetőeszközt koronának hívták, a nép ezt az adózást Koronavírusnak hívta. Nem szívesen fizették az adókat, ezért a király a katonáit használta az adó behajtására.

   Egy kis falucskában élt egy család, hét gyermekük volt, szegények, és mint mindenkinek, nekik is kellett adót fizetni. Az egyik nap hozzájuk is elérkezett a katona, s követelte tőlük az adót, de ők nem tudták kifizetni, a katona kegyelméből kaptak két hét haladékot. A legidősebb fiuk, Géza, a következő nap elment az erdőbe rőzsét szedni. Ahogy járta az erdőt, egyszer csak figyelmes lett valamire. Az egyik faágra fel van akadva egy díszes maszk. Gondolta, hazaviszi, megmutatja a szüleinek, mit talált. Mikor hazatért, bement a házba, lerakta a tűzifát. A családtagok figyelmesek lettek a zajra, gondolták, hogy Géza érkezett haza, ezért odamentek hozzá köszönni, de nem láttak senkit. Géza hangját hallották, de sehol senki. A fiú ekkor jött rá, hogy a maszk, amit talált, egy mágikus maszk, ami láthatatlanná teszi viselőjét. Megörült a család a maszknak, mert azt remélték, hogy egy vagyont ér. Ha eladnák, abból ki tudnák fizetni adósságukat. De hogyan tudnák eladni? Senki sem hinne nekik, és ha valaki felveszi, láthatatlanná válik, és nyugodtan elsétálhat a maszkkal, anélkül, hogy Gézáék látnák, hova megy. Nem tudták megoldani a maszk eladását. Ebéd után hangos dobszóra lett figyelmes a család „Közhírré tétetik, hogy a király lányát elrabolták a szomszédos ország katonái. Annak a bátor hősnek, aki megmenti a királylányt, a király teljesíti egy kívánságát.”

   Géza tudta mi a dolga. Másnap útnak indult az erődhöz, ahol a királylányt fogva tartották. Tudta, hogy a láthatatlanná tévő maszkkal nem lesz nehéz dolga. Így is lett, a maszk segítségével éjszaka észrevétlenül belopózott a hadsereg által felállított sátorba, és az alvó királylányt a kezében vitte ki. A kiszabadított királylányt Géza a királyi udvarba vitte, hogy elkérje a királytól a jól megérdemelt jutalmát. A király meglepődött, mikor meglátta, hogy egy szegény gyerek, és nem egy lovag mentette meg a lányát, de attól még betartotta a szavát, és megkérdezte Gézától, hogy mit kíván tőle. Gézának az volt a kívánsága, hogy törölje el a nagy adókat, tehát a nép nyelvén szüntesse meg a Koronavírust. Nem nagyon örült a király e dolog hallatán, de az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó.

   Tehát Géza így szabadította meg a Nevenincsországot a Koronavírustól.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  2/22 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat