logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  67/122 >>

Időszerű figyelmeztetés a szúnyogok által terjesztett betegségekre

24.7.2019 19:21 | MUDr. Czellárik Mária

   Az éghajlat változásával időjárásunk is változik. A globalizáció, a turizmus és egyéb körülmények miatt különböző földrészekről, trópusi országokból a legkülönbözőbb importált árucikkekkel sajnos importáljuk az eddig tájainkon nem előforduló szúnyogfajtákat, és általuk okozott megbetegedéseket is. Ezért tartjuk időszerűnek figyelmeztetni a lakosságot a  szúnyogok által terjesztett megbetegedésekre.

   A Magyar Távirati Iroda hírei alapján napjainkban közegészségügyi figyelmeztetés jelent meg  az Európai Unió néhány országában /Spanyolország, Görögország, Magyarország és Izland/ a trópusi, úgynevezett tigrisszúnyogok által terjesztett fertőzésre, az ún. Chikungunya-láz megjelenésére. Idén májusban, Spanyolországban az ismert Alicante üdülőközpontban tartózkodó izlandi háromtagú családnál jelentkezett a megbetegedés.

   Az izlandi Reykjavíkben végzett további vizsgálatok is igazolták a fertőzést.

   Ezért az idén Izlandról indult közegészségügyi riasztás után a spanyol Valenciában egyetemi rovartani szakemberek biológiai mintákat vesznek a spanyol üdülőközpontban és kiemelten figyelik, hogy nem jelentkeznek-e újabb megbetegedések.

   Ezt a trópusi tigrisszúnyogokkal terjedő Chikungunya-lázt Európában először 2007-ben az olaszországi Emilia-Romagna tartományban diagnosztizálták. Ott, akkor, 200-300 embernél jelentkezett a megbetegedés. 2017-ben már Franciaországban majd ismét Olaszországban jelentkezett a fertőzés, és közegészségügyi vizsgálatok alapján olyan személyeknél is, akik addig soha nem utaztak külföldre a fertőzésveszélyeztetett földrészekre, mint Afrika vagy Ázsia.

   A Chikungunya-láz -megbetegedés a kezdetekben influenzás megbetegedésre emlékeztet, de a betegség további lefolyásában már jelentkezik a magas láz, hányinger, a beteg egész teste fáj, különösen a végtagok izomzata és az ízületek is.

   Tehát napjainkban már Európában is ilyen szúnyogok által terjesztett vírusos megbetegedésről írunk, ami jól tükrözi változó világunkban újonnan előfordult szúnyogok által terjesztett megbetegedéseket.

   Tehát a távol-keleti, illetve a trópusi Ázsiából és Afrikából ki-és hazautazó egyéneknél, nemcsak az esteleges szúnyogok által terjesztett régóta ismert legkülönbözőbb malária, vagy az ún. nyugat-nílusi láz megbetegedésekre gondolunk, amelyek már az előző évtizedekben is megjelentek Európában.

   Minden  egészségügyi rendellenességnél a fent említett rizikós földrajzi területekről hazaérkezve kérjük ki a trópusi járványtani szakorvos véleményét!

   Tájainkon az állandó szúnyoglárva irtás, mint környezetvédelmi megelőzés a leghatékonyabb, de ennek hatásosságát nagyon sok tényező befolyásolhatja, mint pl. az időjárás alakulása, a csapadékmennyiség, a levegő változó hőmérséklete, a klímaváltozás következtében, a szúnyogfajok összetétele és azok változása, az alkalmazott  szúnyogirtó szerek esetleges ökotoxikológiai hatása, stb.

   A szúnyogcsípést mindig egyénileg ápoljuk. Akár egyszerű szódabikarbóna és csapvízből készített pasztával ápoljuk a csípés helyét, esetleg hígított ecettel, hígított alkohololdattal vagy levendula illóolajjal kenjük be a csípéseket.

   Óvakodjunk a csípési helyek kaparásától, mert másodlagos bakteriális fertőzést okozhatunk.

   Lakásunkban, kerti tavunkban, házunk táján a bokrokban, fűben tartsunk rendet, alkalmazzunk illóolajos törletet a nyílászárók környékére, ritkítsuk bokrainkat, rendszeresen nyírjuk rövidre a füvet, tartsuk tisztán a  kerti tavat, vagy inkább ne is telepítsük, mert rendben tartása szakszerű tudást igényel és időigényes is.

   Jó közérzetünkhöz és egészségünk megvédéséhez kívánunk kevesebb szúnyogcsípést! 

 

MUDr. Czellárik Mária

 


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  67/122 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat