logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  226/256 >>

XVII. Kodály Napok gála hangverseny

19.7.2017 14:26 | Hartyányi Judit

Tisztelt Vendéglátók, kedves Kórustagok, Karnagyok, Vendégek!

   A galántai XVII. Kodály Napok gála hangversenyének ünnepi pillanatait élvezzük.

   Három éven át készült a 19 fellépő kórus karnagyaikkal együtt az 1969 óta jelentős tradícióval rendelkező fesztiválra. Az elmúlt napokban szlovákiai magyar felnőtt énekkarok mutatták be tudásukat minősítő hangversenyeken, valamint a környék városaiban, falvaiban.

   A rendezvény első napján délután megnyílt, Kodály Zoltán életét bemutató kiállítás a fesztivál kezdetét jelentette. Ezt követően majd három napon át zengett az ének egymást és a helyi érdeklődőket gyönyörködtetve.

   Galánta példásan felkészült Kodály Zoltán kettős évfordulójának megünneplésére. Számos kísérő programmal fogadta vendégeit, a több mint 700 énekest, majd az év folyamán további eseményekkel készül, amelyek Kodály Zoltánnak, nemzetünk kulturális felemelkedését szolgáló életművéért mondanak köszönetet. Ezek az alkalmak a világ számos országában rendezett megemlékezések sorát is gazdagítják.

   A szakmai értékelő bizottság tagjai – már mondhatom – rendszeresen, szeretettel, töltekezésre kész nyitott szívvel jönnek ide Budapestről, Kecskemétről, Pécsről, Székesfehérvárról, Veszprémből, hiszen a Kodály-megálmodta ének-zenei általános iskola neveltjei, tanárai, műveinek is vezénylő karnagyai. Társaimmal együtt magunkénak érezzük a város nemzeti kultúránkat ápoló, őrző tevékenységét. Szívből köszönjük!

   Galánta Kodály Zoltán életének egyik legjelentősebb helyszíne. Mint gyermek itt találkozott először a népdalokkal, majd innen indult népdalgyűjtő útjára, kultúránk, zenénk gyökereihez. Így írt a népdalokról, azok jelentőségéről, intve az utókort: „Amit tudsz, az érték, az ősök hagyománya, a magad lelke igaz kifejezése. Becsüld meg, erősödj benne, mert ha többre akarsz menni, csak erre építhetsz.” Felbecsülhetetlen értékű művészete, a tudós és a nemzetnevelő öröksége az itt kapott élményekből táplálkozva lett a világ kincsévé is.

   A minősítő hangversenyek élményt adó folyamán 20 magyar zeneszerző művei hangzottak fel, amelyek között Kodály Zoltán által gyűjtött népdalok, Bicinia-csokrok, népdalfeldolgozások, nagy költőink verseinek megzenésítései jelentős helyet foglaltak el, a záró koncerten pedig megszólalt a Galántai táncok című zenekari műve és a Budavári Te Deum is. Az őt követő zeneszerző generációkat képviselő művek jelenléte színesítette a felhangzó repertoárt. A 31 külföldi szerző alkotásai, a reneszánsz, barokk, romantikus korszakot reprezentáló kóruskompozíciók jó arányt, fejlődést mutattak a fesztivál programjában. Talán csak a kortárs alkotások kiválasztása igényel a jövőben kiemelt gondosságot. Felelős munkájukért köszönet illeti a karnagyokat, tanárokat, a kórustagokat, a nagy zeneszerző életműve előtt fejet hajtó éneklőket.

   Őszinte, szeretetteljes köszönetet mondok a Csemadok országos Vezetőségének, a galántai terület Választmányának, a városi szervezet tagjainak, alapszervezeteknek, önkormányzatoknak.

   Kívánom, hogy a XVII. Kodály Napok sikere, sok szépsége adjon a további munkához erőt és lelkesedést a magyar kultúrát hordozó, éltető együtteseknek, vezetőiknek és támogatóiknak.

   Kodály Zoltánnét idézem: „Életművet folytatni nem lehet – tudjuk -, de annak szellemében tovább küzdeni a még el nem ért célokért, emberi és művészi értékek kibontakoztatásáért, megbecsüléséért: olyan feladat, amely méltó Kodályhoz, és méltó azokhoz, akik e küzdelem terhét, a ’kodályi örökséget’ vállukra vették.”

   Folytassák – folytassuk ezt a küzdelmet, hogy 2020-ban ismét találkozhassunk!

Hartyányi Judit
a Magyar Kodály Társaság társelnöke,
a szakmai értékelő bizottság tagja


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  226/256 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat