logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  233/268 >>

Szép nyári nap Selmecbányán

14.9.2017 16:36 | Krizsanné Kajos Irén, Nagyfödémes

   Csodálatos napra ébredtünk mi "Szépkorúak", akik július 31-én a Megbecsültek Társasága szervezésében megtekinthettük Selmecbánya és Szent Antal szépségeit.

   A város bemutatása több mint egy órát tartott, idegenvezetőnket türelmesen, csendben hallgattunk. A legnagyobb öröm az volt számunkra, amikor észrevettük, hogy a mögöttünk lévő épületen a következő tábla volt szép magyar szöveggel: PETŐFI   SÁNDOR, a LYCEUM NÖVENDÉKE. Kell ettől csodálatosabb, szebb látvány és szöveg Selmecbányán?

   A város bemutatása után megebédeltünk, majd megpihenve, felfrissülve folytattuk utunkat. Mivel a város története túlnyomórészt a bányászathoz kapcsolódik, így a mi utunk is a bánya felé vezetett. Beöltöztünk a megkövetelt öltözékekbe /sisak, esőkabát, lámpa/, és elindultunk lefelé a 134 lépcsőn, hogy lássuk a bányát, vagyis a sok bánya egyikét.

   Következő állomásunk Szentantal volt. Mint tudjuk, nevét a remete Szent Antal tiszteletére szentelt templomáról kapta. Megtekintettük a 18. századi Koháry kastélyt, amit 1962-ben nyitottak meg az érdeklődők számára. Leírhatatlan élményben, szépségben volt részünk. Jó volt hallani a sok magyar nevet, pl. Koháry, Simonyi stb.

   Ezúton szeretnék köszönetet mondani Forró Krisztiánnak, aki évek óta a nyugdíjasok támogatója és a Megbecsültek Társaságának megálmodója, megvalósítója, társaival együtt a rendezvények szervezője. Annak idején ezt ígérte és meg is valósította!


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  233/268 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat