logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  20/266 >>

Csillagok találkozása a Magyar Kultúra Napja előestéjén, Galántán

24.2.2023 20:34

   Színvonalas műsorral ünnepelte a Csemadok a Magyar Kultúra Napja előestéjén a Magyar Himnusz, Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200. évfordulóját.

   A Csemadok Országos Tanácsa minden évben Galántán rendezi meg a Magyar Kultúra Napja országos ünnepségét, ahol a Csemadok díjak átadására is sor kerül. A 2023-as év azonban különleges, hiszen a Magyar Himnusz, Madách Imre, valamint Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára is emlékezik a magyarság. Ennek apropóján a Magyar Kultúra Napjának előestéjén, január 21-én nagyszabású emlékünnepséget tartott a Csemadok a galántai neogótikus Esterházy kastély felújított északi tornyában.

   Az ünnepi műsort Baranyay Alajos, a Csemadok Galántai Területi Választmányának elnöke nyitotta meg, kiemelte a három nagy magyar személyiség szellemi örökségének fontosságát – Mézes Rudolf után szabadon a „Csillagok találkozása” név alatt emlegetve a 200-asokat.

   Üzennek, bátorítanak, figyelmeztetnek, tartást adnak és mindenekelőtt erkölcsi útmutatásul szolgálnak az új, feltörekvő generációk számára” – hangsúlyozta Baranyay, célozva Madách, Petőfi és Kölcsey hagyatékára.

   Kovács László történész a három nagy magyarról tartott érdekfeszítő előadást, kiemelve, hogy biztosan nem gondolták volna 1823-ban, hogy ekkora nemzetemelő és nemzetmegtartó lelkek látják majd meg a napvilágot. A professzor rámutatott a nagy költők által megírt művek aktualitására is.

   Az emlékgálán tehetséges felvidéki fiatalok is felléptek. A Tompa Mihály szavalóverseny díjazott, aranykategóriás szavalói Petőfi elbeszélő költeményeinek részleteit adták elő. Szaniszló Kincső Judit Rimaszombatból érkezett, hogy Az apostol című epikai műből szavaljon, míg a komáromi Naňo Nimród A helység kalapácsa című műből jelenített meg egy epizódot. Természetesen nem hiányozhattak a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium színjátszócsoportjának, a Tsízió Diákszínpadnak ifjú tehetségei sem, akiket Ollé Krisztina tanárnő készített fel Madách Imre Ember tragédiája darabjának részletéből.

   Szívet melengető hangversenyt adott a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa. A 65 éve fennálló kórust Józsa Mónika és Szűcs Dániel vezényelte.

   A hangverseny, s vele az ünnepség az Erkel Ferenc által megzenésített Himnusz eléneklésével zárult.

Horváth Szomolay Andrea (Ma7)

beszámolója alapján

 

Horváth Szomolay Andrea /Ma7/ beszámolója alapján.

 

 


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  20/266 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat