logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  10/262 >>

A kettős évforduló után hármas

29.5.2023 08:59 | Mézes Rudolf

   Az elmúlt 2022-es esztendőben a világ magyarsága mellett a zene- és énekszerető emberek sokasága emlékezett szűkebb pátriánk, Galánta és Mátyusföld minden bizonnyal legnagyobb személyiségére, a világhírű zeneszerzőre, zenepedagógusra, népzenegyűjtőre, nyelvészre, Kodály Zoltánra születésének 140. és halálának 55. évfordulója alkalmából. A szomorú évforduló idején elsősorban a szabadtéri emlékhelyeken kerültek oda az egyes emléktáblák, domborművek, szobrok talapzataihoz a köszönet és a hála virágai, tekintettel a márciusban még dühöngő koronavírus járvány megfékezése érdekében hozott rendeletek betartása miatt.

   A születésnapi megemlékezések a karácsonyi ünnepvárás eseményei között nagyon fontos szerepet töltöttek be szerte a világon, s természetesen az ünneplők sorából mi, galántaiak, mátyusföldiek sem kívántunk kimaradni, és december folyamán sikeresen valósítottuk meg a Kodály Kórusok VII. Galántai Nemzetközi Találkozójának egyes rendezvényeit, valamint november közepén jeles külföldi vendégek, versenyzők közreműködésével valósult meg a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny XXI. évfolyamának a rendezvénysorozata.

   Már ezeken az eseményeken a részünkre tán még jelesebb Kodály Zoltánhoz kötődő kerek évfordulók méltó ünnepségeit terveztük már a múlt év folyamán tudatosítva, hogy a kettős évfordulónál jelentősebb a hármas évforduló, főleg akkor, ha ahhoz különböző jeles Kodály Zoltánhoz kötődő hagyományos nagy események, rendezvények megvalósítása kapcsolódik.

   Az idén tizenkilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Kodály Napokra három kerek Kodályi évforduló jegyében kerül sor:

  • november 19-én (ez is 19) 100 éves a Psalmus Hungaricus, a Magyar zsoltár, mely a három város, Pest-Buda-Óbuda egyesüléséből keletkezett főváros, Budapest létrehozásának 50. évfordulója alkalmából hangzott el először 1923. november 19-én.
  • 1933. október 23-án a Filharmóniai Társaság 80 éves ünnepségén, tehát 90 évvel ezelőtt csendültek fel nagy nyilvánosság előtt a világon legtöbbet játszott kodályi mű, a Galántai táncok dallamai.
  • 80 évvel ezelőtt, 1943. május 30-án Galánta Díszpolgárává fogadta Kodály Zoltánt, mely évforduló időrendi sorrendben az első és erről az eseményről, mint azt a keretezett részben is láthatják, egy rendezvénysorozattal kívánunk emlékezni a XIX. Kodály Napok előtti időszakban.

   A 8 évtized 8 napban eseménysorozat 8 eseménye valósul meg Galántán és Mátyusföld egyes településein, melyek által szeretnénk, ha minél többen betekintést nyerhetnének Kodály Zoltán sokrétű tevékenységébe. Sor kerül népmesemondó, népdal és népzenei versenyre, vetélkedőre.  A „Mester” sokrétű tevékenységét bemutató kiállítások díszítik majd május folyamán a Városháza és a VMK előcsarnokát, melyeket ügyes-bajos dolgaik intézése és a különböző kulturális rendezvények alkalmából mindenkinek módjában áll megtekinteni azzal az anyaggal együtt, mely a VMK első emeleti színháztermi előcsarnokában látható, és annak az anyagát a Kodály Napok egyes dokumentumai, képei, propagációs anyagai alkotják. Iskolánk diákjai részére a Kodály Zoltán életét és munkásságát bemutató filmtrilógia már elkészült első és második részét szeretnénk bemutatni kellő érdeklődés esetén több alkalommal is.

   Meg vagyunk róla győződve, hogy az érdeklődők ezen események megtekintése után még nagyobb figyelmet szentelnek a világ egyik legnagyobb magyarja, Kodály Zoltán értékőrző, értékteremtő munkássága megismerésének és az általa teremtett értékek továbbadásának.

   A rendezők, szervezők nevében mindenkit szeretettel várunk rendezvénysorozatunk egyes eseményeire.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  10/262 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat