logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  7/268 >>

A felvidéki szépkorúak júliusban vették be Tihanyt

2.9.2023 21:27 | Bugár Gergely, Komárom

   A Megbecsültek Társasága elmúlt tíz évében már nem újdonság, hogy négy autóbusz is megtelik egy csodálatos utazás kalandoraival. Ami miatt 2023 júliusa különleges a társaság életében az az, hogy a tihanyi utazásra a megszokott tagság mellett két másik régió – a dunaszerdahelyi és a komáromi – nyugdíjasai is csatlakoztak. Azért, hogy a galántai régió megbecsültjeivel közösen töltsék a napot a csodás és történelmi jelentőségű Tihany terein és utcáin.

   A rekkenő déli hőséget elkerülendő a Tihanyi Bencés Apátság, a Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére felszentelt monostor templomtere nyújtott menedéket. A hivatásos idegenvezetői kísérettől, 2 - 2 turnusban teljes körű vezetést kaptunk és szemtanúi lehettünk Stulhoff Sebestyén munkájának, aki különböző helyekről s eltérő képességű mestereket fogott össze, tökéletesen megkomponálta a berendezési tárgyakat, továbbá szervesen kapcsolta a templom építészeti teréhez. Részleteket és történelmi tudást adtak vezetőink a főoltár, az előkészítő asztal és apáti szék, a Máriacelli-oltár, a Jézus szíve-oltár, a Szent Benedek-oltár és a Szent Skolasztika-oltár, valamint az orgonakarzat megmunkálásáról, alakjairól és díszeiről.

   Az időzítés sem lehetett volna soha jobb, mint ez a júliusi nap, hiszen a napokban az egyébként a Pannonhalmi Bencés Főapátságban hét lakat alatt őrzött, a rongálódás minden formájától megóvott Tihanyi Apátság Alapítólevele került bemutatásra az Apátság nagyközönségének. A megfelelő óvintézkedések mellett mindannyian megtekinthettük, és fényképeinken haza is hozhattuk magunkkal a kordokumentumot, mely az egyik legfontosabb magyar nyelvű szórványemlékünk 1055-ből. Az apátság és monostor történelmébe, a bencés rendi szerzetesek mindennapjaiba betekintést engedő kiállítások megtekintését követően a 190 főre szóló ebédet a Balaton fölé magasodó ECHO étteremben költhettük el. A csodás időjárásnak köszönhetően ragyogó kilátás nyílt közvetlenül az étterem teraszáról a Balaton kékjére, és a fehéredő vitorlahadra. Pompás élmény ilyen kilátásból megcsodálni a nyüzsgő, élettel teli Balatont, mind az északi, mind pedig a déli partszakaszt egyaránt. A délután folyamán mindenki számára lehetőség nyílt saját kedve és érdeklődése szerinti programok megválasztására. Sokféleképpen tapasztalhatták meg kalandoraink így Tihany lenyűgöző élményeit: a Babamúzeum, a Levendulaház és a Panoptikum, a kézműves fagylaltozók és kávéházak mind tárt ajtókkal várták a közönségüket, míg mások a tihanyi strandon való kikapcsolódást vagy a tihanyi kikötőből menetrend szerint induló füredi hajóutat választották a délutáni hűsölésre, s az élményekben való gazdagodásra.

   Ezekkel az élményekkel teli puttonyokkal tért haza a hatalmas csapat a felvidékre. Imádtuk a tihanyi időt, a Balatoni illatot és a történelem megható közelségét. Köszönjük mindazoknak, akik csatlakoztak az úthoz és hálásak vagyunk, hogy együtt tölthettük Önökkel ezt a csodás napot.

   A Megbecsültek Társaságának programszervező csapata


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  7/268 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat