logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  65/279 >>

70 éves a diószegi Csemadok

21.11.2021 07:35 | vezetőség

   Falunkban 1950-ben, a cukorgyári pártszervezet mellett színjátszó csoport alakult a gyári alkalmazottakból. A „Mélyszántás” – című színdarabot tanulták be, s adták elő nagy sikerrel. A bemutatkozás az egész községet lázba hozta, elősegítette a Csemadok létrejöttét Diószegen. 1951. április 1-jén választották meg az első vezetőséget a cukorgyári kaszinó helyiségében. Az elnök Bauer Béla, a titkár Ürge Pál, a magyar iskola igazgatója lett. Kulturális tevékenységüket kabarék, műsoros estek rendezésével kezdték.

   A 2021. október 9-én megtartott rendezvényünkön a hetven éve történt eseményekről is megemlékezett a Csemadok Diószegi Alapszervezete, a diószegi Dió héj Citerazenekar és a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes közös műsora alkalmával. Az ünnepségen részt vett Mézes Rudolf, a Csemadok országos alelnöke, Görföl Jenő, a Csemadok központi titkára és Diószeg testvérvárosa, a magyarországi Csorvás küldöttsége, Baráth Lajos polgármester vezetésével.

   Az est során kitüntetések átadására is sor került. Csemadok-díjban részesült:

   Takács Julianna – az alapszervezet alapító tagja. Fiatal Csemadok tagként táncolt, énekelt, színdarabokban játszott.

   Bacsó Edit – a helyi magyar közösségért végzett munkája elismeréseként. 1960-tól az alapiskola pedagógusa, erre az időre datálódik a Csemadok-tagsága is. Énekelt a Pintér Ferenc iskolaigazgató által 1969-ben megalapított „Vox Humana” énekkarban, valamint az 1975-ben megalakult nagyhírű Új Hajtás tánccsoport asszonykórusában. Ha egészsége engedi, rendszeresen részt vesz a Csemadok rendezvényein. „Boldogság tölt el, hogy sok tanítványom ezeken a fellépéseken szerepel.” – mondta a díj átvételekor.

   Botló Péter – az Új Hajtás Néptánccsoportban végzett kiemelkedő munkája elismeréseként. Még alapiskolás korában megismerkedett a néptánccal, népzenével. Testvére és unokatestvére is tagja volt az akkor nagy sikereket elért Új Hajtás Néptáncegyüttesnek. Tagtoborzáskor több társával együtt jelentkezett az együttesbe. 1992-ben az iskola diákjaiból újjáalakította az Új Hajtást. Az együttesben ekkor közel 40 gyerek táncolt.

   Hugyik Erzsébet – a diószegi Csemadok és a Csorvási Szlovák Önkormányzat közti együttműködés elindításáért, és a helyi szervezetnek nyújtott segítségért. Hugyik Erzsébet, ahogy Diószegen sokan ismerik, Betka, Szarvason született. A Békéscsabai Szlovák Gimnáziumban érettségizett, 1998 óta a Csorvási Szlovák Önkormányzat elnöke. 1999. augusztus 28-án a Csorvási Szlovák Napokon megkötött Diószeg – Csorvás testvér települési szerződés előkészületében is részt vet. Ettől az időszaktól kezdődően a diószegi Csemadokkal számos közös programot szervezett, hogy a testvértelepülési szerződést tartalommal töltse meg. 

   Szabó Antal – a vezetőségben végzett munkájáért, valamint a szervezetnek nyújtott jelentős támogatásáért. Szabó Antal évekig volt a diószegi Csemadok vezetőségének tagja, a szervezet alelnöke. Polgármesterként lassan már 20 éve segíti a Csemadok munkáját.

   A Dió héj Citerazenekar és az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes közös műsorát a citerazenekar nyitotta meg. Négy népdalcsokrot adtak elő a tőlük megszokott magas színvonalon. Könnyedén varázsolták elő hangszerükből a szebbnél szebb dallamokat, népdalokat, ritmusokat.

   A hazai citerások után következett a vendégcsoport, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes műsora „123aNON” címmel. Az előadás emléket állít egy, a trianoni döntés által szétszakított kis falunak, ahol az ott lakók századok óta békében élnek egymással és egymás mellett, de a történelem és a politika közbeszól, elszakítva egymástól családokat, barátokat, szerelmeseket. Az Ilosvai műsoráról egy külön fejezetben kellene beszámolni, de maradunk ezeknél a soroknál: a lélegzetelállító előadással bizonyították, hogy a tánccal is tökéletesen kifejezhető az öröm, a bánat, a szomorúság és a boldogság. Az Ilosvai műsorát a nézők vastapssal jutalmazták.

   Az emlékünnepséget követően a szereplők, a kitüntettek és a vendégek átvonultak a Hotel Tevelbe, ahol a 70 éves diószegi alapszervezetet Mézes Rudolf, a Csemadok országos alelnöke, Baráth Lajos, a testvértelepülés, Csorvás polgármestere, Kelemen Mihály, a Csorvásiak Baráti Társasága elnöke és Hugyik Erzsébet, a Csorvási Szlovák Önkormányzat elnöke köszöntötték.

   Végül, de nem utolsósorban szeretnénk megköszönni minden Csemadok tagnak, akik tevékenységükkel vagy a rendezvényeken való részvételükkel hozzájárultak ahhoz, hogy szervezetünk hetven év elteltével is létezik és dolgozik, folytatni tudja azt, amit elődeink a diószegi magyar kultúra ápolásának érdekében elindítottak.

   A rendezvény az aktuális COVID-szemafor szerinti besorolás alapján volt megtartva, a Kisebbségi Kulturális Alap (KultMinor) és Diószeg Város támogatásával. 


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  65/279 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat