logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  404/507 >>

Visszapillantás, Diószeg

16.2.2018 08:21

   Iskolánk mindig igyekezett lépést tartani a változó világgal.  Az  oktatási és nevelési  folyamat nemcsak a tanítási órákon zajlik, történhet  más színtereken is. Egyre nagyobb szerepet kapnak a tanítási óráktól időtartamban, strukturáltságban eltérő, de lényegében a tanítási órákat helyettesítő szervezeti formák is, mint például a tanulmányi kirándulás, mely az ismeretszerzésre és az ismeretek alkalmazására ad lehetőséget.

   2017. október 11-én Budapestre látogatottunk el. Szakképzett idegenvezetőinknek és Lanz Roland úrnak köszönhetően, aki a kirándulást szponzorálta, megismerkedhettünk a magyar zsidóság kultúrájának legfontosabb fejezeteivel és történelmével. Először a Dohány utcai Zsinagógát néztük meg, amely Európa legnagyobb zsidó temploma. Elhaladtunk a Mártírok temetője mellett, ahol több ezer ember talált végső nyughelyre a második világháború ideje alatt és után. A Zsidó Múzeumban idegenvezető segítségével megtekinthettük a zsidó vallás szakrális és mindennapi tárgyainak egyedülálló gyűjteményét. A múzeumból kijövet megálltunk az Élet Fájánál, mely emléket állít mindazon magyar zsidóknak, akik a második világháborúban vesztették életüket.

   Miután elhagytuk a Zsinagóga területét, meglátogattuk a Holokauszt Emlékközpontot, ahol „a múlt a jövőnek üzen“, és amely a magyarországi zsidó holokauszt eseményeit dolgozza fel és állítja ki. Túránk utolsó állomása a Cipők a Duna-parton -holokauszt-emlékegyüttes volt, mely a Dunába lőtt ártatlan magyar zsidóknak állít maradandó emléket. Az általában tömegesen végrehajtott kivégzések során az áldozatokat arra kényszerítették, hogy sorba rendeződve álljanak a Duna partján, majd (jobb esetben tarkólövéssel) a Dunába lőtték őket. Elrettentő látvány volt ez számunkra.

   Iskolánkon az idegen nyelvek oktatásának is nagy figyelmet szentelünk. Tanulóinkkal nemcsak magát a nyelvet tanítjuk, hanem az idegen nyelvet beszélő országok  történelmével és kultúrájával is szeretnénk őket megismertetni. Az angol nyelv mellett nem hanyagoljuk el  a német nyelvet sem, hiszen a munkapiac ezt igényli, de nem utolsó sorban  figyelembe vessszük azt a tényt is, hogy Diószegen a német nyelvnek 160 éves hagyománya van (1786 - 62 német család betelepítése).

   Minden évben tanulmányutat szervezünk  Bécsbe, melynek során  diákjaink  szüleikkel együtt megtekinthetik a város nevezetességeit. A legutóbbi ilyen kirándulásra 2017. december 1- jén került sor.  Mivel a 2017-es év német – magyar vonatkozásban Mária Terézia, Sissi és Ferenc József éve volt, azzal,  hogy meglátogattuk a császári palotát, betekintést  nyertünk az életükbe. A Hofburg több mint 600 éven át a Habsburg-dinasztia rezidenciájaként működött. A császári háztartás kincseit az Udvari Ezüsttárban csodálhattuk meg.

   A Sisi Múzeum hat helyiségében Sissi életét térképezhettük föl. Az önmaga elől  is menekülő, nyughatatlan császárnét végigkísérhettük utazásain, egészen 1898-ig, a genfi merényletig. Ferenc József császár és Erzsébet császárné tizenkilenc hivatali és lakóhelyiségében is jártunk.

   Ezek az élmények diákjaink diákjaink fejlődését szolgálják.

 

Mgr. Halás Mária,

a Petőfi Sándor Alapiskola és Óvoda igazgatónője


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  404/507 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat