logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  43/498 >>

Regionális emlékünnepély Pereden

1.5.2023 14:52

   A Csemadok Peredi Alapszervezete és Pered Község Önkormányzata 2023. március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából, a peredi csata emlékművénél rendezte meg regionális emlékünnepségét.

   Az ünnepi megemlékezést Jurás Lívia, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke nyitotta meg. A műsorban a Peredi MTNYA tanulói, a Peredi Férfi Daloskör és Derzsi György színművész, énekes közreműködött.

   Ünnepi beszédet Agócs Kőrösi Ildikó polgármester mondott. A magyar miniszterelnök levelét Kénerné Bodroghalmi Fruzsina, a pozsonyi magyar nagykövetség titkára olvasta fel. Ezt követően a környező falvak önkormányzatainak képviselői, társadalmi szervezeteink járási és országos vezetői, az Összefogás párt járási vezetői, valamint a helyi és környékbeli szervezetek és intézmények küldöttei helyezték el koszorúikat az emlékmű talapzatánál. Az ünnepi esemény a Himnusz eléneklésével zárult.

 


 

Tisztelt ünneplő közösség!

   Immár 175 év telt el történelmünk egyik legfelemelőbb eseményétől, amely alapvetően befolyásolta minden egyes magyar ember, és az egész magyar nemzet gondolkodását, saját jövőjéhez való viszonyulását.

   A mai modern korban a szabadságnak talán még nagyobb ára van, mint 1849/49-ben. A mai szabadság elengedhetetlen velejárójává vált a mindenhol megbúvó manipuláció, mesterkedés és a befolyásolás. Az egyes ilyen vagy olyan eszmék terjesztésére ma már nem kellenek a nagy cselekedetek, a hősies kiállás, és az egységes tömeg ereje. Nem kell már semmilyen nyomdát lefoglalni, hiszen a véleményformálásra és a befolyásolásra a gazdasági csoportok saját hírportálokkal és különböző közösségi hálókkal rendelkeznek, rosszabb esetben különböző egyedülálló fotelhuszárok, véleményvezérek pedig egy-egy kattintással vagy videóval befolyásolni tudják az egyes célcsoportok nézeteit.

   Valljuk meg őszintén, nem csak a fiatalok, de a mai kor valamennyi nemzedéke egyre nehezebben találja meg magában azt a bizonyos belső tüzet. Elveszünk a mindennapok forgatagában, a megélhetésért vívott állandó küzdelemben, a munkahelyi kötelességekben. Az emberi kapcsolatokban a világjárvány okozta távolságot csak nagyon nehezen küzdjük le, miközben aggódva figyeljük a szomszédban még mindig dúló háborút, a két táborra szakadt közvéleményt. Nehezen igazodunk ki a hírek és az álhírek közt, és a mi esetünkben, az országos politikát még meg sem említettem. Mára teljes tömegek ábrándulnak ki a politikából, és meginog az emberek demokráciába és a politikusokba vetett hite is.

   Eleink bölcsek voltak és tudták, hogy vannak olyan élethelyzetek és alapvető célok, amelyek érdekében cselekedni kell, mégpedig közösen, egymást segítve, összefogva. Bizonyára mindannyian tudjuk, mennyire fontos feladat és döntés előtt állunk majd ismét ez év őszén. Három év után újra megkérdezik a véleményünket arról, hogy nemzeti közösségünk helyét vajon újra a törvényhozásban képzeljük- e el, megoldást tudunk-e kínálni az országban jelenleg uralkodó káoszra, fejetlenségre, az állandósult politikai összetűzésekre és acsarkodásokra.

 

Részletek Agócs Kőrösi Ildikó ünnepi beszédéből

 

 


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  43/498 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat