logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  64/417 >>

Országos tanévnyitó ünnepség

27.9.2021 09:34 | -szf-

   Az augusztus 28-án Zsigárdon megrendezett Országos Tanévnyitót, amelynek a református templom adott helyet, az egész Felvidéken egyenes internetes adásban követhették. A Pátria rádió pedig felvételről sugározta a jelentős eseményt, amelyen minden jelentős hazai és magyarországi oktatási intézmény, szervezet és párt képviseltette magát. A főrendező, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének munkáját a helyi alapiskola és a helyi önkormányzat segítette. 

   Az ünnepség a galántai Kodály Zoltán Daloskör kórusművével kezdődött, Józsa Mónika vezényletével, majd ökumenikus istentisztelettel folytatódott, amelyen Erdélyi Pál református- és Nagy Olivér evangélikus lelkészek, valamint Varga Róbert római katolikus plébános fejtették ki gondolataikat. Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke ünnepi beszédében arról is szólt, hogy korunkban a technológia mellett elvész az ember, ezért iránytűkre vágyik, amelyek segítenek eligazodni a tévutakon. Ilyen iránytűk a pedagógusok, akiknek legfőbb feladatuk, hogy önálló gondolkodásra, tevékenységre tanítsák a gyerekeket. Fekete Irén szerint jobban meg kell becsülni a pedagógusokat, mert csak a megfelelően értékelt pedagógus tud megfelelni a feléje irányuló elvárásoknak.

   A szervezet elnöke ezután ünnepélyesen megnyitotta a 2021-22-es tanévet. A zsigárdi, farkasdi és királyrévi leendő elsősök műsora után a gyerekek átvették az SZMPSZ Galántai Regionális Pedagógiai Központ könyvcsomagját, és a Rákóczi Szövetség ajándékát, egy iskolatáskát.

   Lőrinczi Zoltán, Magyarország nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős államtitkára, Kazinczy Ferencet idézve hangsúlyozta, jót s jól kell tenni a tanításban is.  Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztályának vezetője Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár levelét olvasta fel. A pályakezdő pedagógusoknak azt üzente, lépjenek elődeik nyomdokaiba, jellemük erejével megbízható, kiegyensúlyozott gyerekeket neveljenek. A külhoni magyar pedagógus szervezetek nevében Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke köszöntötte a tanévnyitó résztvevőit, aki hangsúlyozta, hogy „A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.” A szülők a legféltettebb kincsüket bízzák a pedagógusokra, a gyermeküket, ezért nekik a lehető legjobban kell vigyázniuk rájuk.

   Az ünnepséget Vadkerti Imre, Zsapka Attila, Sipos Dávid, Bertók István, valamint Žiaček Margaréta és a Zsigárdi Magyar Tannyelvű Alapiskola tanulóinak műsora, továbbá Žiaček Adrianna és Kiss László kántorok játéka színesítette. A rendezvény programját Narancsik Szilvia és Szetyinszky Veronika, az SZMPSZ Galánta-Vágsellye TV tagjai vezették. Az ünnepséget követő fogadáson a kultúrházban a helyi Kölesfőd Gyermek Néptáncegyüttes tánccal köszöntötte a vendégeket.

   Az ünnepélyes tanévnyitó keretében Lőrinczi Zoltán és Fekete Irén 31 jelenlévő pedagógusnak - óvónőknek, tanítóknak, tanároknak, nevelőknek Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket adott át több évtizedes munkásságuk elismeréseként. Czimbalmosné Molnár Éva és Fekete Irén a pályakezdő pedagógusokat köszöntötte. Útravalóul Katona Ilona, a zsigárdi alapiskola nyugalmazott igazgatója szólt a pályakezdő pedagógusokhoz, majd Pék László, az SZMPSZ egykori elnökének felhívása hangzott el a magyar diákokhoz, pedagógusokhoz és szülőkhöz.

   Az országos tanévnyitó megszervezéséért és magas színvonalú lebonyolításáért köszönet illeti a szervezőket, köztük a galántaiakat és a zsigárdiakat. A rendezvény méltó kezdete volt az új tanévnek. 


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  64/417 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat