logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  57/507 >>

Gasztroshow – avagy Terülj, terülj asztalkám a negyedi alapiskolában

28.3.2023 19:11 | PaedDr. Mészáros Kis Annamária

   Maga az étkezés, különféle ételeink fogyasztásának története szinte egyidős az emberiséggel, hiszen táplálék nélkül aligha tudnánk élni. De hogy a mai értelemben használt gasztronómia kifejezésig és mindaddig, amit ez a szó magába foglal, eljussunk, őseinknek hosszú, rögös utat kellett megtenniük, rengeteg tapasztalatot kellett szerezniük. Évszázadok teltek el a magvak, termések gyűjtögetésétől a vadászaton keresztül, a változatos főzési technikák elterjedéséig, a fűszerek használatáig és a napjainkban jelenlévő sokszínű konyhaművészet kialakulásáig. Maga a gasztronómia görög eredetű szó, amely a gaszter/gasztrosz – gyomor valamint a gnomosz – tudás, törvény tagokból tevődik össze, ami összességében az ételek és italok szakértői ismeretét jelenti. Ha tágabb értelemben vizsgáljuk a szót, további jelentésekkel is társíthatjuk: az étkezés kultúrája, magas szintű szakácsmesterség. Ebből, a már említett magas szintű gasztronómiából kaptak egy pici ízelítőt a negyedi Pongrácz Ágoston Alapiskola tanulói és pedagógusai.

   Februári péntek délután… kint kellemetlen, szeles, nyirkos téli időjárás. Az iskolai étkezdében ennek ellenére igazán forró volt a hangulat, lelkes készülődés, sürgés – forgás. Nagy örömünkre Szarka Zsófi nádszegi származású gasztro-újságíró fogadta el a meghívásunkat és egy olyan műfajt mutatott be, ami eddig talán csak a különféle televíziós csatornákból volt ismerős. Azt hiszem, mondanom sem kell, hogy a különféle főzős műsorok, látványkonyhák, gasztroshow – k igazán nagy érdeklődésnek és népszerűségnek örvendenek napjainkban. Zsófi segítségével, aktív közreműködéssel „élőben„ is részesei lehettünk egy ilyen vidám hangulatú, pörgős bemutatónak. És ha már február, javában tartott a farsang, mi más is készülhetett volna, mint a már említett időszak kihagyhatatlan ínyencsége, a hófehér porcukorral finoman meghintett farsangi fánk. Zsófi egy kevésbé ismert fánk, a fodros tolófánk elkészítési módját mutatta be érdekes történetekkel tarkítva, hasznos konyhai trükkökkel fűszerezve. Az édességet a gyerekek segítségével, többféle szósszal, mártással tálalta. Hihetetlenül finom volt minden és nem utolsó sorban esztétikailag is igencsak látványos.

   És hogy jöhetett létre ez a közös főzőcske? Egy kicsit vissza kell ugornunk az időben… Még a múlt év őszén kidolgoztunk egy pályázatot az iskolaügyi minisztérium felhívása alapján. Dédelgetett álmunk volt az iskolai gyakorlókonyha felújítása, modernizálása, ami ugyan még ma is betölti a küldetését, de valljuk be, az idő igencsak eljárt felette. A pályázat sikeres lett, meghívhattuk Szarka Zsófit és az iskolai konyha is gazdagodott ízléses kiegészítőkkel, hasznos konyhai eszközökkel és vadonatúj fogyasztókkal. Bízunk benne, hogy a gyerek is nagy örömüket lelik majd az új konyhában, finomabbnál - finomabb ételeket készíthetünk majd együtt, és ki tudja, talán itt kaphatnak kedvet egy régi, de mindig nagyon keresett szakma elsajátításához.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  57/507 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat