logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  16/451 >>

Advent igéje életre kél… - Vízkelet

2.1.2023 11:16

   Advent első vasárnapja a katolikus egyházi év és a karácsonyi ünnepkör kezdete, melyet idén november 27-én ünnepeltünk együtt Vízkeleten a helyi önkormányzat, az egyházközség, a Csemadok helyi szervezete és a vízkeleti lakosok közösségében.

   Az adventi időszak a kereszténységben az Úr eljövetelére való várakozás, a lelki felkészülés időszaka Jézus születésének ünnepére. A hétköznapok pörgése mellett, melyben karácsonyi külsőbe varázsoljuk otthonainkat, tereinket, advent az ima, a befelé fordulás, a lecsendesedés időszaka. Hogy el tudjunk merülni a karácsonyi ünnepkör misztériumában, s hogy örömmel tudjuk fogadni a Messiást, ahhoz a lelkünket is meg kell tisztítani és fel kell díszíteni. Megtisztítani bűnbánattal és feldíszíteni jócselekedetekkel, szeretet-cselekedetekkel. Ebben erősítette meg közösségünket a helyi Szent Anna római katolikus templomban tartott ünnepi szentmise, melyet Szlávik Antal lelkiatya celebrált. A megáldott és megszentelt adventi koszorún meggyújtottuk az első gyertyát - a HIT jelképét.

   A szentmise után a lelkiatya a ministránsok és a vízkeleti lakosok gyűrűjében megáldotta és megszentelte a falu központját díszítő adventi koszorút is. A Csemadok Vízkeleti Alapszervezete mellett működő Harmónia Női Éneklőcsoport előadásában adventi énekek csendültek fel, majd Kubík Roland polgármester szimbolikusan meggyújtotta falunk koszorújának első adventi gyertyáját.

  Otthonainkban is lassan az ünnep hangulata áthatja a mindennapokat, fellobban a gyertyák lángja, mely világosságot és reményt áraszt; a tiszta gyermeki lélek örömével telik meg a levegő. Márai Sándor gondolatait idézve: „Van-e érzés, mely forróbban és sejtelmesebben megdobogtatja az emberi szívet, mint az ünnep és a várakozás izgalma?”

   Családi körben a nagyszülők és dédszülők emlékezetében visszarepülünk a régi idők karácsonyába, amikor csupán pár gyertya és cukor díszítette a karácsonyfát, alatta sokszor egyetlen, de megbecsült és féltve őrzött ajándékkal… mégis nagy fény ragyogta be a házat, mert hit, szeretet, egyszerűség és tisztaság lakozott benne.

 

BÉKES,  ÁLDOTT  ADVENTI  VÁRAKOZÁST  KÍVÁNUNK  MINDENKINEK!

 

Vízkeleti közösségünk nevében

                                                                                       Marafkó Mónika


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  16/451 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat