logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  401/507 >>

A mi vágai iskolánk!

26.2.2018 15:17 | Czakó Attila, igazgató

Tisztelt Vágaik !

   A Vága Hangja 2017-es évi legutóbbi kiadásában részletesen is olvashattak a Vágai Magyar Tannyelvű Alapiskola berkeiben folyó oktatói-nevelői tevékenységről ahol egyúttal beszámoltunk a 2016-os évben megvalósított rendezvényeinkről illetve a tanulóinkkal elért eredményeinkről.

   Ezért a mostani kiadványban a 2017-es évben megvalósított rendezvényeinkről valamint a tanulóinkkal közösen elért eredményeinkről tartunk részletesebb beszámolót.

   Az év elején 2017. február 17-én került megrendezésre a hagyományos Iskolai Álarcosbál, melyen mindig nagyon sok ötletes maszkot van szerencsénk megismerni és jutalmazni. Sajnálatos azonban az, hogy évről-évre egyre inkább az alsó tagozatos tanulók öltik magukra az ötletes maszkokat.

   Amire viszont büszkék lehetünk, hogy Lulovics Szilvia és Lulovics Vivien iskolánk 8. és 9. osztályos tanulói beneveztek képzőművészeti alkotásaikkal a „Világűr gyermekszemmel” nevű vetélkedőbe, sőt Lulovics Vivien „Bolygók” c. munkájával 2017. márciusában bejutott az országos szemlére is.

   Az elsősegélynyújtás készségeinek fejlesztése céljából került sor 2017. március 2-án iskolánk tanulóinak találkozására a Szlovákiai Vöröskereszt galántai munkatársával, akinek köszönhetően sok hasznos tudnivalóval és talán egy kicsit több bátorsággal is lettek gazdagabbak.

   A könyv hónapja alkalmából egyebek mellett olvasódélutánokon és könyvtárlátogatásokon is részt vettek iskolánk tanulói. Mindezek mellett a magyarságtudat és az összetartozás megerősítése céljából is 2017. március 15-én neves vendégek részvételével az iskola főbejáratánál az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseire emlékezve a tanulóink emlékműsorával tarkított kopjafaavatást tartottunk. Este e rendezvényünket a szülőkkel együtt szervezett vitaest követte a Vágai Kultúrházban „Erős-e még a magyar végvár Vágán ?” címmel.   

   Márciusban tanulóink részt vettek a „Klokan – Kenguru” matematikavetélkedőn, közülük Bábi Kiara (4. osztály), Hordosy Krisztián és Forró Dominik (6. osztály) voltak sikeres megoldók.   

   Hagyománytiszteletből 2017. március 28-án Tanítónapot tartottunk az iskolában és a Vágai Temetőben megemlékeztünk iskolánk volt tanítóiról. Itt elhelyeztük a tiszteletünk és a megemlékezésünk koszorúját valamint mécseseket  is gyújtottunk.

   Tavasszal április 24-én az iskolánk szülői tanácsának köszönhetően hosszú idő után ismét sikerült megszervezni az Iskolabarátok I. Bálját, amely a vártnál kisebb részvétel ellenére is nagyon élvezetes és sikeres volt ezáltal is magas mércét állítva a elkövetkező időszakban a szervezők elé.

   Áprilisban, a biztonságos közlekedés hónapjában az iskolánk mellett található műfüves pályán az alsó tagozatos tanulóinknak ismét megszerveztük a közlekedési nevelés tavaszi időszakának gyakorlatát. A hagyományos májfaállításon iskolánkat képviselve az ügyes lábú táncoslányaink is szórakoztatták a nagyérdemű közönséget.

   A május hónapjában iskolánk alsó tagozatos tanulói az Anyák Napja alkalmával egy szívet melengető színvonalas kultúrműsorral köszöntötték az anyukákat és a nagymamákat a helyi kultúrházban.

   Továbbá az iskolánkat immár több éve e hónapban zajló focitornákon hagyományosan képviselteti magát kisfocicsapatunk, melynek focistái idén is részt vettek a Nagymácsédon zajló területi válogatón. Ezúton is szeretnénk megköszönni Vörös Stefannak, Döme Józsefnek, Forró Dominiknak, Klčo Stefannak, Lakatos Nikolasnak, Štefánek Szabolcsnak, Lakatos Róbertnek, Lakatos Norbertnek, Oláh Ferencnek, Oláh Lászlónak, Oláh Filipnek, Látka Mareknak, Forró Nikolasnak, Klčo Dominiknak, Lakatos Martinnak, Kiss Márknak és Bugyinsky Marcelnak és Oberman Adriánnak  a méltó képviselést. A kisfocicsapat az idén szintén résztvevője volt a nagymácsédi alapiskola által szervezett Lancz Lajos-emléktornának.

   Május végén szerveztük meg a szülői tanáccsal közösen a tanulmányi kirándulásunkat Ógyallára a planetáriumba és a csillagvizsgálóba, Gútára a vízimalomba és a helyi hadászati magánmúzeumba. Külön köszönet a szülőknek, akik tanulóinkat a vízimalom melletti szabadidőparkban finom házigulyással és üdítővel fogadták.

   A tavasszal hagyományosan szervezett iskola hulladékpapírgyűjtésnek köszönhetően 5861 kg használt papírt sikerült összegyűjteni. A legtöbb papírt - 1226 kg-ot - a 8. osztályos Oláh Lászlónak sikerült összegyűjtenie.

   A júniust, mint mindig az idén is nagyon sok iskolai és iskolán kívüli rendezvény tarkította. Mindjárt a hónap elején a szülőkkel és Vága Községgel közösen iskolai gyermeknapot tartottunk aszfaltfestéssel, különböző vetélkedőkkel, zumba tánccal Zumba Zoli vezetésével. A remek szórakozást a végén finom frissítővel és gulyáslevelessel zártuk.

   Még e időszakban ellátogattak hozzánk a Szeredi Művészeti Alapiskola növendékei, akik rövid zenés bemutatót tartottak Lukács Adrián zenetanár – iskolánk volt tanulója – vezetésével.

   A népi hagyományok tisztelete céljából június 12-én iskolánkban fogadtuk Kocsis Győző néprajzgyűjtőt, aki tanulóinknak és a községünk lakosainak érdekes kiállítást mutatott be nagyszüleink ruházatából és mindennapjainak eszközeiből.

   Természetesen nem hagyhatjuk ki minden tanév legnagyobb eseményét sem a kilencedikeseink ballagását, akiktől június 23-án búcsúztunk el és kívántunk sikeres középiskolai tanulmányokat és sok boldogságot a nagybetűs életben.

   A tanév végén az egész évi oktatói-nevelői munkát értékeltük amikor is hagyományosan oklevéllel és tárgyi jutalomban részesítettük osztályonként a legjobb tanulmányi eredményeket elért tanulóinkat valamint azokat, akik méltón képviselték iskolánkat a tanulmányi és egyéb iskolai versenyeken. A korábban említett képzőművészeti szemlén, matematikaversenyen és focitornákon kívül iskolánkat még sikeresen képviselték: Schantze Dário (9. osztály) a „Poznaj slovenskú reč“ kiejtési verseny járási fordulóján, Karácsony Nikolas (5. osztály) a területi asztaliteniszbajnokságon.

   Ugyanúgy, ahogy minden tanév végén, idén is Iskoladíjban (oklevél és karóra) részesítettük iskolánk ballagó tanulói közül Lulovics Vivient, Forró Balázst és Kiss Márkot, akik az alapiskola látogatása folyamán rendszeresen jó tanulmányi eredményeket értek el és többször is méltón képviselték iskolánkat. Végül a 2016/2017-es tanévet június 30-án hálaadó szentmisével, ünnepélyes tanévzáróval és faültetéssel fejeztük be.

   A 2017/2018-as tanév ünnepélyes megnyitóját szeptember 4-én tartottuk az iskola épületében, ahol nagy szeretettel fogadtuk az új elsősöket is, akik sajnos e tanévben csak ketten voltak.

   A hagyománytiszteletre és a közösségerősítésre helyezve a hangsúlyt 2017 októberében két rendezvényt is szerveztünk. Az első keretén belül október 23-án Vága Községgel együttműködve iskolánkban emlékműsort és kopjafaavatást tartottunk az 1956-os magyar szabadságharcnak tisztelegve. E kopjafa a rossz időjárás miatt csak másnap lett elhelyezve szintén az iskola főbejárata mellett. Pár nappal később október 26-án a tanulóinkkal hagyományosan ismét megkoszorúztuk a Vágai Hősök Szobrát.

   Az őszi iskolai szünet előtt a tanulóinknak megtartottuk a Halloweent is. A szünet után  november 10-én immár negyedik alkalommal szerveztük meg a Márton-napi lámpás felvonulást.

   Mivel iskolánkban régóta fontosnak tartjuk azt is, hogy a tanulók a nemzeti történelmünkön kívül a világ történéseit szélesebb összefüggésekben is megismerjék, elfogadtuk a Szeredi Holokauszt Múzeum meghívását, ahol december 4-én a 7. és a 9. osztály tanulói egy rendhagyó történelem órán vettek részt.   

   A téli hónapokban elmaradhatatlan esemény a Mikulás, aki december 6-án látogatott az iskolások közé az angyalok és az ördögök kíséretében és kinek-kinek „kiosztotta a méltó jutalmát az érdemei alapján“.

   A 2017-es év végéhez közeledve az iskola tanulói és pedagógusai a szülőkkel karöltve hagyománytisztelően ünnepi hangulatú vásárral és műsorral színesítik a Vágai Kultúrházban december 20-án a karácsonyváró és évbúcsúztató pillanatokat.

   Bár az év végére többnyire a mérlegvonás jellemző nem szoktunk ilyenkor megfeledkezni az elkövetkező időszakban ránk váró feladatokról, célkitűzésekről és sorsunk további alakulásáról sem. Elmondhatjuk, hogy a Vágai Magyar Tannyelvű Alapiskola                    2017-ben a tevékenységének sokszínűsége és a közösen elért eredmények alapján gazdag és sikeres évet zárt. Sajnos viszont az öröm mellett szomorúsággal és bizonytalansággal                   is telíti szívünket a vágai magyar közösséget is kísértő valóság, hogy évről-évre itt is csökken a magyar iskolát választók száma így is fokozatosan ellehetetlenítve a magyar oktatásügyet és vele együtt a vágai magyar közösség további fejlődését. E gondolatokkal nem célunk az ünneprontás, de a helyzet további alakulásáért a felelősséget senki másra nem ruházhatjuk át, csak saját magunkra – a vágai magyar közösségre.         

   Szeretnénk abban hinni, hogy még van remény a vágai magyarság megmaradására és a jövőben lesz elegendő erőnk és bátorságunk megtartani értékeinket azok tisztelete és megbecsülése mellett és a lámpások ebben nem maradnak egyedül.

Tisztelettel

Czakó Attila, igazgató


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  401/507 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat