logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  36/466 >>

Zene s a rock - TREFF 2003-2006 - Ennyi még jár neked!

2.8.2023 10:23 | eReS

   A ma már retro korszaknak nevezett évek mátyusföldi legjobb amatőr rock-zenekara a Treff volt. Sokat írtunk már róla e lap hasábjain annak okán, hogy talán minden megesett a zenekarral, ami egy felvidéki magyar rock-zenekarral megtörténhetett a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben. Nem utolsó sorban a magam emlékeire támaszkodom, mikor a Treffről van szó, mert szinte az alapítástól a betiltásig, 1979-től 1983-ig, a legszebb diákéveim alatt tagja voltam a zenekarnak. Nagy örömömre láttam meg a szociális hálón a hírt, hogy megjelent zenekar CD-je. Kicsit csodálkoztam is, mert nem tudtam semmilyen stúdiómunkáról. A rejtély azonban megoldódott: a CD egy válogatás a legjobb bulik legjobb számaiból. Sajnos, az első Treff-től nem maradt semmilyen hanganyag, csak képek, plakátok, emlékek és a dalok csengése a fejünkben.

   2003-ban Cetli Ferenc, a Treff énekese és frontembere húsz év után újraélesztette a legendát. A bársonyos forradalom elfújta a szocializmust és a kommunista pártot. Nincs, aki betilthatná a zenekart. Nem huszonévesen, de a negyvenen túl, Bazsó Lajos még leült a dobokhoz, Papp Gyuri kézbe vette a gitárt, Lipovszky Misi már egy korszerű billentyűs hangszeren játszott, és basszusgitárral beszállt a bandába a régi RTG tag, Lukovics Lali. Elejével a galántai inasiskola pincéjében volt a próba, majd Kürtön, az akkor már maszek asztalos Lali szülői házában. Ez egy lényegesen jobb hely, mert a „Fényes” nevezetű vendéglátóipari cég a közvetlen szomszédban üzemelt. Itt lehetett várni, míg mindenki odaér a próbára, és addig sem szomjazott az ember. A zenekar technikusa az a Lukovics Tibor, aki húsz éve, a régi Treffnek is keverte a hangot. Ismert név, ismert tagok, jó fölszerelés, jó zenészek, jó technikus, biztos siker.

   A reinkarnálódott zenekar első föllépése Tallóson, a magyarországi Hooligans együttes utózenekaraként volt. Leszámítva az áramkimaradásokat, ami végett a nagyzenekar is többször elhallgatott. A negyedik csend után már nem akartak a „huligánok” újraindulni. Nem volt fölkészülve az ÁRAM a túlterhelő rock-koncertre. Jöttek a további szereplések - búcsú Taksonyon, falunap Kajalon, mulatságok a környéken és a járáson kívül is, Cétényben, Kéren, Bősön rock-koncert. Az egyik taksonyi fellépést követően a banda meghívást kapott a Saványú Jóskától, akit a sors és a szlovák állam 1948-ban kirepített Máriakálnokra.

   A magyarországi Máriakálnokra mindenki csak a hangszerét vitte. A gond csak a dobfölszereléssel volt, mert az nem fért be a személykocsiba. Azaz befért volna, de akkor ki fog vezetni, ha a nagydob ül az anyós helyén, a kisdob meg a volán mögött? Horogra akadt az utánfutó és megtelt dobokkal, hangszerekkel. Bazsó lett a sofőr, mert ő a dobos. Ment is minden a maga rendjén. A bulit lejátszották, a bort, sört, pálinkát megitták. Hajnali két óra után rakodás a pótkocsira, indulás hazafelé. Igen ám, de a nagy vendégszeretetből Lajos, a dobos sem maradhatott ki, megtisztelve a vendéglátót, nem utasította vissza ő sem az italt. Így viszont nem ülhetett volánhoz! Megvan! Micsoda? Hát a megoldás. Mondta Lajos a dobos, és elkezdet futkározni a focipálya körül, hogy kilehelje az összes alkoholt, amit megivott. Na, de az nem volt kevés. A többiek higgadtan várták a sofőrt, aki csak futkározott, tornázott, lihegett. Mikor már a lelkét is majd kilehelte Lajos, beült az autóba és irány hazafelé. Alig mentek pár száz métert, megállította a zenészkaravánt a rendőr. Mindenki józanra rémült az ijedtségtől. Bazsó fejében végigfutott eddigi élete. Kiszállt és megpróbált illedelmes maradni. Félrevonultak a rendőrautóhoz, kikérdezték, megfújatták. Visszaült az autóba és mentek tovább. Mi van? Nem fújtál? De. És? Semmi. Nem mutatta ki! Ilyen nincs! De van! Hogyhogy? Nekem olyan gyors a metabolizmusom, hogy egy liter pálinkát egy óra alatt feldolgozok! A többiek elképedve hallgatták, de az autó elindult és mentek hazafelé.

   Bazsó Lajos, a dobos, azóta szentül meg van győződve, hogy az ő metabolizmusa verhetetlen. Ihat, amennyit akar. Hogy a rendőr jóságának vagy Lajos májának köszönhetően végződött így az eset, az örök titok marad.

   A 2003-as Treff zenekar 2006-ban Cetli Ferenc szülinapján játszott utoljára. Bukovszky Norbert /tel.: 0905 506 669/ és testvére mindvégig a zenekar mellet voltak. Tanulta a szakmát a technikustól. Följátszotta a dalokat videóra, magnóra, kazettára, a keverőpultból, mikrofonból. Az összegyűjtött anyag végterméke a Treff CD. Ennyi még jár neked!                            


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  36/466 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat