logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  113/468 >>

Zene s a rock - Fagifor, a negyedik évtized

6.7.2022 21:13 | eReS

   2010-ben a zenekar újjászerveződött annak kapcsán, hogy Győri Árpád, az egyik rajongó, a Fagifort akarta meghívni a születésnapi bulijára játszani. Nem is lett volna gond, csak közben a zenakar szétzilálódott, a nádszegi rockfesztiválok már elmaradtak, az gyakorlás is évekre kimaradt a tagok életéből. Mivel a zenekar pár éve már leállt, nem nagyon volt fölszerelés, próbahelyiség, de Csánó György a zenekarvezető beleállt a dologba, és az ötletgazdával újraindították a Fagifort. Fölszereléssel, a próbahelyiség biztosításával, tenniakarásával és gitárjával beszállt Győri Árpád, zenekar tag lett a közben megszűnt Lenin band dobosa, Soóky Ferenc, és szóltak a közben nádszegivé lett Rózsa Sándor billentyűsnek. A frontember, Csánó György most már a kör közepén állva, énekes lett. Az új felállás a képen: Varga György – szólógitár, Győri Árpád – kísérőgitár, Csánó György – ének, Rózsa Sándor – billentyűk, Vontszemű Alfonz – ritmusgitár, Soóky Ferenc – dobok, Varga Árpád – basszusgitár.

Fagifor 2012-ben

   Az első föllépés a már kiürített óvodában jól sikerült. A közönségnek bejött az új hangzás, és a megszokott dalok mellett elfogadták az új dalokat. A régi iskola félig lebontott éttermében folytak az első próbák. Az étteremben hullott a vakolat, ezért fölhurcolkodott a zenekar az egyik, még jó karban levő emeleti osztályba. Az iskolát már nem használta falu, lebontásra volt ítélve ez is. Még mielőtt leszakadt volna a plafon az iskolában, szerencsére megnyílt a Zoár klub. Ide tette át székhelyét a Fagifor. A kocsmában felvirágzott a rockzenei élet. A Fagifor próbái sokszor jó kis bulivá nőtték ki magukat péntekenként, főleg akkor, ha valamelyik jelenlevőnek vagy zenekartagnak születésnapja volt. A klubban már föllépett sok meghívott zenekar a Fagiforral. Itt volt a Pedro-band, az SHB, a DVG és a Zámbó Jimmy emlékzenekar is. A nőnapi diszkó mindig a Fagiforral indult. Közben persze föllépések a falunapon vagy a Csemadok által szervezett nádszegi kultúra napján. Meghívások Köbölkútra, Szapra, Taksonyra. Jó kis videó készült Bodakon. 2012 – ben a Csemadok megszervezte a hivatalossá tett zenekar 30 éves születésnapját. 2015-ban a zenekar részt vett a Királyrévben a Régi csibészek akción, ahol a környék valamikori amatőr rockzenekarai hozták vissza a nyolcvanas évek „rock-mulatságainak” hangulatát. 2016-ban a Fagiforral játszott két dal erejéig Erik Procházka, vagy ismertebb nevén Bobos, a nagyszerű és méltán európai hírű szájharmonikás blues zenész. A zenekar rendszeres fellépő lett Nádszeg rendezvényein meghálálva a falu támogatását. Közben a kocsmában megszűnt a klub. A banda 2017-ben próbahelyiséget kapott a falu lepukkadt esketőtermében, 2018-ban a futballstadion egyik öltözőjében landoltak a hangszerek, aminek fejében a sportnapon és a focisták rendezte gulyásfőzőversenyen szolgáltatott élőzenét a Fagifor. Ettől az évtől már a Varga testvérek és Győri Árpád helyén Bende Péter, Ozorák György és az ősfagiforos Tóth Tamás játszik.

   Sajnálatos módon az 2022. április 11-re meghirdetett versnapi Fagifor koncert elmaradt. Tavaly a tragikus módon elhunyt basszusgitáros Bende Péter halálán nagysokára túltette magát a zenekar, de koncert előtt öt nappal kísértük utolsó útjára a nádszegi temetőben Vontszemű Alfonzot, a zenekar gitárosát.                    


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  113/468 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat