logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  339/466 >>

Zene s a rock - Dobok

28.7.2019 09:49 | eReS

   A dobos a rockzenekar szíve, rajta múlik a zenekar lendülete, a dalok ritmusa. Rossz nyelvek szerint viszont a dobos nem is zenész, épp csak valamivel több mint a közönség, mert a zenészek között ül és csörömpöl. Aki egy kicsit is ért hozzá, annak nem kell magyarázni milyen fontos a határozott és pontos ütem. A jó dobos nem csak a tempót adja meg, de dobolásával  rávezet  a  versszakokra, refrénekre, elindítja az énekest, és automatikusan számolja az ütemeket.  A dobos nem lehet zeneileg süket. A legjobb dobosok általában jól is énekelnek. Ennek nem egy bizonyítéka van a világ rockzenéjében, amikor a dobos énekes karierrel lett világhírű. A rockzenekaroknál nem utolsó szempont a látvány, ezért a dobos külön kis színpadon játszik, körbevéve a dobokkal, ütőshangszerekkel és hangfalakkal.

   A mi környékünkön, itt a Mátyusföldön, amikor még csak a hazai gyártású Amati dobokon játszott szinte minden zenekar, a hetvenes évek közepén, a Polyfónia zenekarban egyszercsak megjelent egy olyan dobfelszerelés, aminek csodájára jártak hét falu határából. Üvegdobok voltak. Ilyet eddig még a TV-ben sem láttunk sokat. Igazából nem voltak üvegből, csak mivel átlátszó volt, azt gondoltuk. Gál Zoltán, a Polyfónia billentyűse írta meg a szerkesztőségnek a történetet. Az aranyszínű „üveg” dobkészletet Magyarországról kellett átcsempészni a határon, ami nem volt egyszerű, mert akkoriban még a drágább karórára is vámnyilatkozatot kellett tenni. A dobokért egy személygépkocsi árát kellett kifizetni Budapesten forintban, és még a csempészt. Na de meglett a dob, és a nagymácsédi Mini /Gál József/ Ludwig dobokon játszott. Nem volt a járásban olyan fiatal, aki ezt ne nézte volna meg. A dobokhoz az öcsi, Gál Zoltán megvette - talán a járásban elsőként - a POLY 800 – as szintetizátort a bandába, szintén egy Škoda áráért. Ezzel aztán a környék zenekarainak fegyverkezési versenyében elvitték a pálmát.

   A Polyfónia zenekar a 80-as években ezzel és a jó zenéjével végigjárta a főiskolai klubokat Pozsonytól Zsolnán át Kassáig. A kilencvenes években pedig Istvántól Szilveszterig a Csorba tavi Panoráma hotel báltermeit. Az üvegdobok pedig talán még ma is megvannak valahol Nagymácsédon és arra várnak, hogy leporolja valaki őket, és újra megszólaljanak egy jó kis nagymácsédi rockbandában.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  339/466 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat