logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  311/419 >>

Zene s a rock - Bumék

26.3.2019 19:14 | eReS

   A történet ott kezdődik, valamikor réges-régen, amikor szocialista hazánk kultúrpolitikájában elharapódzott az a nézet, hogy pénzt keresni csak úgy zsebbe, feketén nem lehet. Ami jövedelem, bevétel, abból adózni kell. A hetvenes éveket írjuk és a lakodalmakban játszó zenekaroknak legalizálni kellett magukat, nem szabad szervezetlenül muzsikálni, és ez szó szerint értendő. A Csemadok Nádszegi Alapszervezetéhez bekopogtattak a nádszegi cigányzenészek, hova is mentek volna, hogy ők mostantól az alapszervezet mellett működnének, mint a magyar kultúra ápolói, ami nagyjából igaz is volt. A lényeg persze a pecsét, amit a Csemadok rányomott a zenekar működési engedélyére.

   A prímás, Vontszemű József kérvényét a Csemadok vezetősége 1971-ben a közgyűlésén megvitatta és kitételekkel elfogadta. A kitétel az volt, hogy kiskorú nem léphet fel és nem játszhat a zenekarral hajnalig a lagzin, vagy más, késő estig, hajnalig tartó eseményen. Persze ezt meg is ígérték Bumék, így hívták becenevén a cigánybanda vezetőjét,  Bum.

   A vizsgákon, mert ilyen is volt, zeneileg helytálltak, politikailag meg elnézte a vizsgabizottság a hiányosságokat. Mikor a politikai biztos rákérdezett a tagoknál, mondják el ki volt az a Lenin, a banda sokat spekulált, míg végül elismerték, hogy nem ismerik, mert ilyen nevű az ő bandájukban még nem játszott. Na, ezzel vége lett a vizsgának, de az engedélyt azért megkapták.

   A zenekartagok természetesen Csemadok tagok lettek. Vontszemű Alfonz – Bíbic, hegedűs, Tonnás, a bőgős - igazi nevén Vontszemű Rudi, Túrós, a szaxafonos - Kurucz Tibor, Poce, a klarinétos - Vízváry Károly, és Bröcse, a cimbalmos. A cigányzenekaroknál nem találgattak ki zenekarneveket, és természetes volt a prímás nevével, vagy ragadványnevével megjelölni a bandát. Ezért voltak Bumék a nádszegi Csemadok zenekara.

   A tagok is mindig az szerint verbuválódtak, hogy kit hívott el a prímás, kivel volt már összeszokva. A nádszegi cigányzenekarban játszottak mások is, máshonnan, mikor miként alakult. Zenélt itt Csikis, azaz Kurucz Mihály a hegedűs, Tökös, a bőgős, azaz Vontszemű Károly, Derda, a cimbalmos, Csicsi, a brácsás.

   Nádszegen és messze a környéken nagy híre volt Sárközi Károly cigányprímásnak, aki nagyapja a Ghymes zenekar Szarka fivéreinek. Köszönjük meg a Csemadoknak a cigányzenekarok ilyetén felvállalását és támogatását.    

 

   A rovatban továbbra is szeretnénk a régebbi  és mai  magyar mátyusföldi amatőr rockzenekarokat bemutatni,  a helyi zenei történésekről hírt adni. Szívesen látunk ehhez az olvasóktól anyagot,  fotókat, megjelent írásokat , korabeli plakátokat , történeteket, kedves dolgokra  és élményekre való visszaemlékezést. Leveleiket  a zenesarock@centrum.sk címre vagy a szerkesztőségbe kérjük .


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Jo napot kívánok.En vagyok a Vontszemu Jozsef prímás fia klafinettos.olvastam a cikket Hírujság terra cikkét, szeretném ha lehetne el kuldenék nékem mind rolunk a fégyképeket és mind az úságokat.koszonom szépen tisztelattel Vontszemu Lászlo
Válaszolni
29.6.2019 19:20 Vontszemu Lászlo

Jó napot, megkérem küldje el kérését az info@terrahirujsag.sk e-mail címünkre, hogy fel tudjuk Önnel venni a kapcsolatot. Köszönjük!
Válaszolni
1.7.2019 14:07 TERRA Hírújság

Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  311/419 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat