logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  27/439 >>

TRIVIUM

28.5.2023 09:40 | Erdei Péter

   Ameddig az emberi emlékezet visszanyúlik a múltba, mindig talál tárgyakat, színeket, számokat, melyeknek a közhiedelemben különleges jelentőségük van. A népi gondolkodásban minden növénynek, virágnak határozott üzenete van. Például a liliom az erényesség, a búzavirág a bűnbánat, a borostyán a dicsőség, a harcos kiemelkedés, a szomorúfűz a gyász jelképe. Ugyanígy bizonyos számoknak is határozott szimbolikája van. Tudjuk, a keresztény gondolkodásban a hetes szám a világ teremtésének időszakát, a hat „munkás nap” és a pihenő nap együttesét jelenti. Róma hét dombra épült, a Göncöl és az Orion hét csillagból áll. Hét évenként az emberi test összes sejtje kicserélődik.

   Ugyanígy a hármas számnak is különleges jelentősége volt. A keresztény vallásban az Atya, Fiú és a Szentlélek egysége maga a tökéletesség jelképe. Az idő tökéletessége a múlt, jelen és a jövő harmóniája. A világegyetem a régi gondolkodás szerint három szintből áll: az ég, a föld és az alvilág. A görög mitológiában Oidipusz élete a három út találkozásánál fordult tragédiába, amikor a jóslat szerint saját apját öli meg anélkül, hogy felismerné. A magyar népmesék gyakran így kezdődnek:” Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy király, annak volt három fia”. „Elindula három árva”- mondja a székely népballada. Egyik ismert népdalunk így kezdődik: „Három út előttem, melyiken induljak?” . És „három a magyar igazság”!

   Milyen érdekes, a 2023-as év (2+2+3=7!) három kerek Kodály évfordulót hordoz: 100 éve született a Psalmus Hungaricus, 90 éve írta Galántai táncokat, valamint éppen 80 éve annak, hogy Galánta városa díszpolgárává választotta Kodály Zoltánt. Szellemi hagyatéka három jelentős területet ölel fel: zeneműveit, népdal gyűjtő és rendszerező munkásságát, valamint világra szóló zenepedagógiai elméletét.

   A koronavírus után újraéledő közösségi élet egyik legjelentősebb területe a műkedvelő zenei tevékenység, melyre egyaránt szüksége van annak, aki végzi, és annak, aki hallgatja. Az énekkarok, az irodalmi és tánccsoportok feléledése hordozza az újrakezdés, a túlélés lehetőségét. A felvidéki magyar kórusélet a múlt század utolsó harmadától kezdve lenyűgöző erővel és határozott akarattal vállalta fel itt felnőtt világhíres fiának életművét, annak életben tartását. Persze nem Kodálynak van szüksége ünneplésre, róla való emlékezésre. Nekünk, utódoknak van szükségünk arra, hogy gondolatainkat, mindennapi eredményeinket az ő magasívű, gyémántkemény példájához mérhessük. Őszintén, sallangmentesen, egyszerűen.

   És még egy gondolat. A pandémia után jött a háború, majd tavaly nyáron az aszály. Lám, itt is három „csapás”! És eközben egyre gyorsul az emberek között az elidegenedés, a bizalomvesztés, a befelé fordulás. Ezért nagyon fontos az alkotó közösségek megőrzése, az egymásra figyelés, az összetartozás érzésének erősítése. Köszönet illet minden résztvevőt, aki időt, energiát, szellemi és anyagi erőt nem sajnál ezért a nemes célért. Talán egyszer megértik ezt azok is, akik nemzetek, országok sorsáért felelnek!


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  27/439 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat