logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  31/398 >>

Tisztelt Vendégek, Pedagógusok, Szülők, Kedves Gyerekek!

20.9.2022 08:43

   Még pár nap és új tanév veszi kezdetét, egy újabb tervekkel, tenni akarással teli tanév. Immár hagyománnyá vált, hogy a Szlovákia Magyar Iskolák Országos Tanévnyitójáról üzenünk a Felvidék összes iskolájába pedagógusoknak, szülőknek és diákoknak. Idén sincs ez másképp.

   Elsőként PEDAGÓGUS kollégáinknak üzenjük, hogy nagyon szerencsések vagytok, hogy ezt a fantasztikus generációt taníthatjátok! És anyanyelvünkön – magyarul!  Szépre, minőségre törekedve, magas színvonalon, emberközeli módon, beszélve mind az öt szeretetnyelvet, nap mint nap megérintve a gyerekek lelkét. A ti hitelességetek, magával ragadó kisugárzásotok, leplezetlen őszinteségetek, humorotok, gondolkodásmódotok az, ami diákjaitok fókuszát, amelyeket folyamatos impulzusok érnek, a helyes témákra irányítja.

   Egyik fontos impulzusként erősítitek magyarságtudatukat, anyanyelvünk és kultúránk iránti elkötelezettségüket, hogy ne csak eszükkel, hanem szívükkel is értsék azt. Példaképek vagytok, akikre a szülők a legnagyobb kincsüket bízzák, és mi köszönjük Nektek, hogy szívügyeteknek tekintitek választott hivatásotokat, és hogy hittel, elszántsággal oktattok és neveltek, mert

 

 „Embert nevelni a legnagyobb hivatás,

 Légy nemes, gazdag lelkű ember,

 Hogy emberré tehess másokat

 A magad embersége által. “

- írja Móricz Zsigmond.

 

  Reményeink szerint olyan embert, akinek majdan szülőként eszébe sem jut, hogy ne magyar iskolába írassa gyermekét.

   Neked pedig kedves DIÁK üzenjük, hogy NEM SZÜRKÉNEK SZÜLETTÉL!

   Egyedi szeretnél lenni? Magyar kultúránk nélkül beolvadunk, megszűnik egyediségünk. Ne hagyd elveszni értékeinket! Legyél te, aki újra és újra megszerzi magának az elődök kultúráját! Tudd, a szupererőd a tanulásban rejlik. Soha ne hagyj fel a tanulással! Nem tudjuk azt mondani, hogy könnyű lesz, csak annyit, hogy: megéri!

   Végül, de nem utolsó sorban a kedves SZÜLŐKNEK szól az üzenet. Önök döntöttek. Magyar iskolába íratták – járatják gyermeküket. Anyanyelven szerzik meg a tudást, megismerik több, mint ezeréves múltunkat, irodalmunkat, népdalkincsünket, zenénket, meséinket, hagyományainkat, hitünket, értékeinket, képzőművészetünket, épített örökségünket. Hálásan köszönjük bizalmukat és együttműködésüket! Továbbra is neveljék gyermekeiket szeretettel, megértéssel nyitottságra és kíváncsiságra, mert jól tudjuk, az oktatás folyamata a családban kezdődik az énekelgető, verselő édesanyákkal és édesapákkal, a mondókázó, magyar népmeséket hallgató kisgyermekekkel és az élet bölcsességeit átadó nagyszülőkkel. Hiszen aki szívében magyar, az örökké az marad!

   Mács József szülőfalujából érkezve engedjék meg, hogy az üzenetet egy részlettel zárjam  az Égig érő palatábla című művéből:

   Nézd, mit találtam az unokámnak. Ezt a tarisznyát. No, ne bámuld annyira, mert semmi neked való nincs benne. Csak palatábla meg palavessző. Azon tanultam olvasni, számolni. Jó szerszám, hasznára van az embernek. Hasznára lesz az unokámnak is. Megtanul magyarul!

   Az unokám lesz a tanítványom. Beszélek neki házakról, emberekről, iskoláról, templomról. És ráfirkantok a palatáblára egy – egy szót. Apa, anya, testvér, rokon, falu, szülőföld, haza. Érted már? ő meg elolvassa, megtanulja, az lesz a dolga. „

   És talán nekünk is csak ennyi a dolgunk. „Mert falak omolhatnak, kövek is váshatnak, magaslik, nem porlad a megtartó példa.”

   Vidám, egészséges, tartalmas és sikeres tanévet kívánok!

 

                                                                                                          Sebők Csilla

 igazgató, Alapiskola Bátka

Elhangzott Bátkán, az országos tanévnyitó ünnepségen 2022. szeptember 3-án.


Fényképgaléria


Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  31/398 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat