logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  348/450 >>

TERRA Hírújság – februári szám 2019

14.2.2019 20:00 | Szabó Frigyes, lapszerkesztő

   VISSZA A HELYES ÚTRA!

   Az egyszer fagyos, máskor lucskos, folyton változó időjárás egyáltalán nem az állandóság, a folyamatosság érzését erősíti bennünk ilyenkor, tél közepén. Inkább a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság, a biztonság elvesztésének érzése növekszik bennünk és körülöttünk.

   Elődeink számára az évezredek alatt kialakult erkölcsös és természetes értékeken alapuló élet, a szokások, a tapasztalatok, hagyományok ismerete és művelése adta az éltető erőt és a létbiztonságot. Ezek az alapvető értékek szokásainkban, életvitelünkben ma már elkoptak, részben elfelejtődtek. A család, az egymást ismerő és kölcsönösen tisztelő közösségek hitet adó, jövőt mutató pillérei hiányoznak az életünkből. Valami elakadt, valahol megszakadt.

   Az évszakhoz kötődő ezeréves szokásaink, hagyományaink – a hangulatos farsangi összejövetelek, a családot egybegyűjtő disznóvágások, az ilyenkor csoportosan végzett házi munkák, télbúcsúztató szokások, a közösen szervezett és átélt események helyett egy idegen, látszatra szép és gazdag, de valójában felszínes, erőszakos és üres kultúra szolgái és megalázottjai lettünk, olyané, amire először rácsodálkoztunk, furcsállottuk, de buzgón éltetjük azóta is.

   Tudatunk mélyén azonban érezzük, hogy ez nem a miénk. Tudatosan vagy ösztönösen a visszatérést, a helyes útra jutás eszközeit és módjait keressük. De ezeket megtalálni és alkalmazni csak történelmünk, nyelvünk, egyedi kultúránk alapos megismerésével és művelésével tudjuk.

   Ezért olyan fontos, hogy megbecsüljük azokat a közülünk valókat, akik tevékenységükkel, életük munkájával a magyar kultúrát ápolják. Példát mutatva teszik a dolgukat, pátosz és hivalkodás nélkül, meggyőződésből, hittel és kitartással.  Szóban, táncban, zenében, közösségépítésben és magatartásban is felmutatva azokat az értékeket, amelyek a magyar embert jellemzik. A Magyar Kultúra Napjának galántai országos ünnepségén, január 20-án, ilyen emberek kaptak kitüntetést, megérdemelt figyelmet. Legyünk büszkék rájuk! Mi, mátyusföldiek pedig ismerjük meg és értékeljük elsősorban azok munkáját, akik közöttünk, vagy a közelünkben élnek és dolgoznak már sok-sok évtizede.

   A múlt feltárása, valós értelmezése és megismerése gazdagít, s egyben alakít is bennünket. Talán ilyen lelket, tudatot erősítő és formáló fontos felfedezésnek lehetünk majd tanúi a következő években Deákin, ahol régészek egy középkori, erődítéssel körülvett kolostortemplom romjaira bukkantak szondáik segítségével. Ennek feltárása bizonyosan sok érdekes és értékes adattal szolgál majd elődeink életének megismerésében. Bízzunk benne, hogy a kutatók alapos munkát végeznek majd, és valós következtetéseket vonnak le a feltárásokat követően!

   Örvendetes, hogy egyre több helyen ismerik fel, hogy településük történetének, faluközösségük fejlődésének kutatása, a településről elszármazottak és az ott alkotók tevékenységének felmutatása, az adatok összegyűjtése és megjelentetése mennyire fontos mindannyiunk, de elsősorban saját maguk érdekében. Lapunk ezúttal egy kismácsédi kiadványról ad hírt.

   A helyes út előttünk van, bármikor ráléphetünk.

   Kérjük kedves olvasóinkat, fogadják szeretettel a TERRA Hírújság februári számát!

 

   Havilapunk februári számának legérdekesebb írásait a címlap is hirdeti: az Alsószeli Dalkör 50 éves évfordulójának ünnepségéről szóló beszámolóra, a Magyar Kultúra Napja Galántán megrendezett országos emlékestjéről szóló tudósításokra, illetve a deáki régészeti kutatásokról szóló részletes ismertetőre hívja fel a figyelmet.

   A lap közli a negyedi Pongrácz Ágoston Alapiskola híreit, a felvidéki rovásírásos emlékek sorozat következő anyagát, az 1831-es nagy kolerajárvány mátyusföldi történéseit, és tömören bemutatja a régi mátyusföldi farsangi szokásokat is.

   Az új könyveket bemutató rovatban ezúttal Varga Ferenc Kismácséd nagyjai, tájszavai és műemlékei című, most megjelent könyvét találjuk.

   A Megbecsültek Társasága megalakulásának ünnepségéről, és a szervezet további tervezett tevékenységéről ezúttal nagyobb terjedelemben számolunk be.

   A Tanácsadó rovatban az influenza megelőzéséről és átvészeléséről tájékozódhatunk, illetve a személyazonossági igazolvány elvesztésekor időszerű fontos teendőkről kapunk tanácsokat.

   Mindezek mellett számos érdekes, tartalmas és értékes hírt és receptet találunk a Színes, a Gyermekeknek és a Főzőcske rovatokban. A sportoldalakon ezúttal Múcska Gergely, tallósi lovas megható, igaz történetét olvashatjuk.

 

    A TERRA Hírújságot a vidék 32 településén vásárolhatják meg a www.terrahirujsag.sk/arusitohelyek honlapon található elárusítóhelyeken, illetve előfizethetik a www.terrahirujsag.sk/elofizetes oldalon.

 


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  348/450 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat