logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  136/451 >>

Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség

24.1.2022 20:19 | Szabó Frigyes

Az új szervezet elnökét, Horváth Zoltánt kérdeztük

 

Megkérem, hogy az októberben Galántán megalakult szövetség elnökeként ismertesse az újonnan létrejött szerveződés alapítóit és céljait.

   A Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szervezet (TISZ) célja a régió természeti és kulturális értékeinek, helyi termékeinek, gasztronómiai különlegességeinek népszerűsítése. A szövetséget öt mátyusföldi település alapította: Felsőszeli, Galánta, Taksony, Tallós, Vezekény. Együttműködő partnerek: galántai Neogótikus Kastélyért polgári társulás, felsőszeli Hosal Kft., Diófa Kft., Pro Tomášikovo – TALLÓS PT, Hotel Tevel és KIRA, valamint a megye innovációs és fejlesztési ügynöksége.

   Számomra megtisztelést jelent, hogy a szervezet elnökévé választottak. Ez a funkció a munkáról szól, a türelmes építkezésről, minden jó ötlet felkarolásáról. A szervezet alelnöke Berényi József, ügyvezető igazgatója Andrea Sláviková, a felügyelő bizottság elnöke pedig Peter Paška lett. Fontosnak tarjuk a tagok számának bővítését, hiszen közös érdekeinket csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha sokan leszünk, ha erőt tudunk felmutatni. Felhívom ezért a mátyusföldi települések önkormányzatainak figyelmét a tagság lehetőségére, az ebből következő közös munkára, a várható eredményekre. A szervezet tagjai közé hívja a régió Vágsellyei járásába tartozó településeket is.

 

Mi az, ami a tagokként bejegyzett településeket, vállalkozásokat, szervezeteket eddig is összekötötte?

   Nagyon sok helyen működött, működik a vendéglátás, az idegenforgalom ilyen vagy olyan formája. Külön-külön, jobb-rosszabb eredményekkel, rövidebb-hosszabb ideje. A mi célunk ezeknek a törekvéseknek az összefogása, egymás tevékenységének, adottságainak, lehetőségeinek propagálása. Továbbá az adódó fejlesztési lehetőségek kihasználása, minden hasznos és értelmes igyekezet felkarolása, segítése. Egyszóval: megfontolt és alapos munkával a régió idegenforgalmának fellendítése. Elsősorban a népszerűsítés a feladatunk, a tájékoztatás hagyományos és modern eszközeinek segítségével. A rendszeres havi programajánlók mellett, figyelemfelkeltő kiadványok, videoklipek készítése és alkalmazása, kapcsolatok kiépítése és kamatoztatása, tagjaink tevékenységének propagálása minden lehetséges módon és helyszínen.

 

A galántai alakuló ülésen elhangzott az is, hogy az egész projekt sikere azon is múlik majd, hogy a benne résztvevők, a legnagyobb településtől a legkisebb őstermelőig, mindenki megtalálja a maga számítását, érdekeltté váljon a fejlesztésekben, egy jól működő, egymást kiegészítő hálózat kialakításában.

   Mindehhez hozzáteszem, hogy az eredményes munkához, a vidék idegenforgalmának fejlesztéséhez a mi igyekezetünkön kívül az idevágó törvények és rendelkezések megváltoztatására is szükség lesz. Csalóka ugyanis az a tény, hogy a jelenlegi, járvány jellemezte időszakban többen látogatják nevezetességeinket, termálfürdőinket, rendezvényeinket. Ez csupán átmeneti állapot, ne tévesszen meg senkit! A szomszédos országok régóta előnyben vannak velünk szemben. Hogy csak egy nagyon szembeötlő tényt említsek: a turisztikai ágazat résztvevőinek forgalmi adója nálunk 20-, máshol 3-5 százalék. Ez már azonnal behozhatatlan hátrányt jelent. De megemlíthetem a pénznemet is. Míg a nálunk is használatos Euró inkább a nagyvállalkozásoknak kedvez, a kiskereskedelemben, a szolgáltatások esetében gyakran rugalmatlanságot eredményez. Nem csoda hát, hogy például nagybevásárlásainkat a szomszéd országokban bonyolítjuk le, ők a saját pénzükkel azonnal alkalmazkodni tudnak a kínálat-kereslet változásaihoz. Meg kell találnunk a módját, ha kell törvénymódosításokkal is, hogy versenyképessé válhassunk. Más út nincs.

 

Melyek azok a szellemi, tárgyi és természeti adottságok, működő keményezések, amelyek köré felépülhet ez a projekt?

   Mátyusföld idegenforgalmi szempontból nagy lehetőségekkel rendelkezik. Földrajzi adottságaink: a kis- dunai vízi turizmus, a Vág-mente sport- és pihenési lehetőségi, a halászat és horgászat, termálfürdőink szolgáltatásai, vállalkozásaink szállás- és gasztronómiai adottságai. A farmok biztosította lovaglási lehetőségek, működő golfpályák, folyamatosan bővülő kerékpárutak, a galántai, szeredi és tallósi kastélyok és kastélykertek, szakrális építményeink, történelmi emlékhelyeink. De ide sorolom a régióban született vagy élt neves személyiségeket, művészek hagyatékát is. A vidék termelői piacainak látványossága és választéka, a minden településünkön megtalálható helyi érdekességek, különlegességek nagy vonzerőt jelentenek az idelátogató hazai és külföldi érdeklődők számára.

   Adott, létező természeti, szellemi és tárgyi értékeinkre alapozva, összefogással, munkamegosztással, ésszerű fejlesztésekkel kell kiépítenünk a régió turizmusát. Mindenki javára, aki ebben a szektorban keresi a maga és közössége boldogulását. Ez szervezetünk feladata, ezt a munkát vállaltuk.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  136/451 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat