logo
Bevásárló kosár

oddelovac

oddelovac
Pozsony
+C
Főmenü
<<  68/468 >>

Májusban nyílik a Napsugár bölcsőde Zsigárdon

28.3.2023 19:05 | szf

Amikor a világi erő és az istehit egyfelé tekint az ég felé, annak eredménye van. Amikor az emberi ész, erő és szándék találkozik, ilyen épületek emeltetnek. Megmaradásunkhoz nemzeti összefogásra, tisztánlátásra van szükségünk! /Idézet Ft. Rákos Lóránt püspökhelyettes az átadón elhangzott igehirdetéséből./

 

 

Kérdéseinkre Nt. Tóth Krisztián, az új intézmény vezetője válaszolt.

Milyen célokkal és milyen körülmények között épült fel a falu legújabb nevelési intézménye?

    A helyi református egyházközség egy 2016-ban hozott döntése értelmében kapcsolódott be a Magyar Állam Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjába. Baranyay Alajos egyházi gondnok és Nt. Iván István tiszteletes szervezőmunkájának, valamint Ft. Fazekas László püspök úr hozzáállásának köszönhetően kezdődött el a szervezőmunka. A 2018. 2. 19-én hozott presbiteri döntés véglegesítette a lelki- és pedagógiai központ létrehozását. Az épület Blanka Radova tervei alapján készült, Magyar Attila vállalkozó és szakemberei építették fel. A 2019 októberében elkezdett munkálatok 2021 júniusában fejeződtek be. A minden igénynek és előírásnak megfelelő intézmény összértéke 205 952 Euró.

 

Mikor került sor az épület átadására?

   A Vágsellyei járás és a szélesebb vidék egyetlen magyar nyelvű bölcsődéjét az alkalomhoz méltóan, ünnepélyes keretek között adták át 2021. szeptember 1-én. Zsigárd község legújabb oktató-nevelő intézménye 12 kicsi befogadására alkalmas. A református templom udvarán, a régi egyházi iskola helyén épült fel a Magyar Állam Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében. A bölcsőde ünnepélyes átadásán többek között megjelent Ft. Géresi Róbert püspök úr, Dr. Szénási Szilárd esperes, valamint Dr. Gerzsa István kormánybiztos, aki az akkor már ötödik éve tartó Program eredményeiről, annak jelentőségéről is beszélt.

 

Milyen elosztása és milyen felszereltsége van az új intézménynek, kik és hányan gondoskodnak majd a kicsikről?

   A Napsugár bölcsőde tervezői több szempontot vettek figyelembe az épület kialakításánál, a fő prioritást a gyermekek komfortérzetére helyeztük. Belépve a főbejáraton a folyosóra érkezünk, ahol kis öltözőszekrénykéket helyeztünk el. Innen nyílik a gyermekek számára legfontosabb helyiség, a játszószoba, ahol az idejük nagy részét fogják tölteni. A folyosóról nyílik a mosdó is, amely kimondottan a gyermekek számára lett kialakítva. Az épület rendelkezik hálószobával és egy belőle nyíló irodahelyiséggel, ahonnan az állandó felügyeletet biztosítjuk. Az új épület felszerelése és bútorzata is új és modern. A falakon lévő tapéták - melyek színesek és bibliai motívumokkal vannak ellátva – ugyancsak komfortérzetet nyújtanak a kicsiknek. Az épület nagy udvarral és egy játszótérrel is rendelkezik, környezete rendezett, a református templom tövében található.

   A Napsugár bölcsőde kicsinyeiről kezdetben hárman fognak gondoskodni. Két dadus foglalkozik majd velük, valamint egy félállású alkalmazott, aki ebédidőben az ételkiadást biztosítja, valamint a takarítónői munkát is elvégzi. Az alkalmazottak rendelkezésére áll egy külön szociális helyiség, valamint egy nagyobb helyiség, amely konyhapulttal, asztallal, szekrényekkel van berendezve.

 

Már másfél éve annak, hogy a létesítményt átadták. Miért csak most kezdődik el a tényleges munka?

   Három szempont miatt nem kezdtük korábban a munkát. Az első, hogy a zsigárdi gyülekezetben az előző lelkipásztor Nt. Iván István nyugdíjba vonult, akinek helyét be kellett tölteni olyasvalakivel, aki a lelkészi szolgálatok mellett teljes állásban el tudja látni a bölcsőde üzemeltetését is. A másik szempont az érvényes működési engedély bebiztosítása volt, amely eltartott egy ideig.

   Ugyancsak fontos szempont volt a jelenleg mindenkit érintő probléma, a rezsiköltségek alakulása. Figyelembe vettünk minden opciót, és úgy láttuk jónak, hogy az intézmény elindítását tavaszra tesszük. Így a gyülekezetet nem fogjuk anyagilag annyira leterhelni, és talán az első napok is vidámabbak lesznek a tavaszi napsütésben.

 

Érdeklődés esetén hová forduljanak a szülők, milyen feltételekkel veszik fel a gyerekeket, esetleg más településekről is jelentkezhetnek?

   Érdeklődés esetén nyugodtan forduljanak hozzám a következő elérhetőségeken:

   Email: toth.kristian93@gmail.com, tel. +421911077711.

   Egyetlen egy feltételünk van, hogy a gyermek egy és három év közöttiek legyenek. Nem teszünk különbséget sem a nemzeti, sem a felekezeti hovatartozást illetően! Jómagam is foglalkozom majd a gyerekekkel, énekekre tanítom majd őket, hangszeres kísérettel, és bibliai történeteket mesélek majd nekik.

   Szeretettel fogadjuk a gyermekeket a környező falvakból is. Az új intézmény a magyar összetartozás jelképe lesz, ahol legkisebbjeinket biztonságban, hitben és anyanyelvükön, magyarul neveljük.


Fényképgaléria
Ossza meg ismerőseivel
Facebook  Twitter  Google  LinkedIn  Pinterest  Email  Print

Hozzászólások

Hozzászólás hozzáadása

Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás
Hozzászólás hozzáadása
Név *:
Szöveg *:
 
<<  68/468 >>Támogatók – Partnerek


Menü
Aktuális számunk


Elérhetőségek
Kiadónk:
OZ Matúšova zem – Mátyusföld PT
Diakovce 754, 925 81
IČO: 50115286
Regisztrációs sz.: EV4066/10
ISSN 1338-6344
 
Szerkesztőség
Szabó Frigyes
0949 377 888
szabo@terrahirujsag.sk
Hirdetések
Szabó Tamás
0905 752 678
info@terrahirujsag.sk
Előfizetés: 0949 377 888
megrendelem@terrahirujsag.sk

Copyright © 2017 by FriTom International spol. s r.o. Minden jog fentartva!
Tvorba web stránok

Minden jog fenntartva - www.terrahirujsag.sk
Webdesign GRANDIOSOFT
© Copyright

Ez az oldal cookie-kat használ, melyekkel még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. További információkért olvassa el, hogy használjuk a cookie-kat